Stejnou novelu transplantačního zákona prosazovala část poslanců už v minulém volebním období, ale dolní komora ji nestihla projednat. Foto: Pixabay

K úpravě náhrad pro dárce tkání a buněk se vláda postaví asi neutrálně

Návrh skupiny poslanců, podle kterého by také dárci tkání a buněk dostali v případě pracovní neschopnosti po odběru svůj plný výdělek, vláda asi nepodpoří, ale ani neodmítne. Kabinet by mohl poslat zákonodárcům k novele transplantačního zákona podle podkladů pro středeční schůzi neutrální stanovisko.

Předloha také předpokládá, že dárci tkání a buněk by měli stejně jako dárci orgánů nárok na úhradu nákladů, které jim kvůli odběru vznikly. Dopady na státní rozpočet předkladatelé v čele s Věrou Adámkovou z opozičního hnutí ANO odhadli na desetitisíce, nejvýše na statisíce korun ročně.

Legislativci kabinetu na základě připomínek ministerstev v předběžném stanovisku uvedli, vláda návrh obecně podporuje. Poukázali ale na to, že EU chystá celkovou úpravu dárcovství tkání a buněk, kterou bude muset Česko začlenit do právního řádu. Návrh podle vládních podkladů také postrádá rozpor dopadů na státní rozpočet a určení kapitoly, z níž by měly být náhrady dárcům hrazeny.

Předlohu podpořila ministerstva zdravotnictví a práce a sociálních věcí. Naopak ministerstva financí a spravedlnosti se postavila proti. Neutrální postoj zaujalo ministerstvo vnitra.

Stejnou novelu transplantačního zákona prosazovala část poslanců už v minulém volebním období. Dolní komora ji ale do voleb nestihla projednat.

Předkladatelé poukazují na to, že tkáně a buňky včetně krvetvorných buněk získaných z kostní dřeně se v podstatě nedají jinak získat. „Je tedy namístě podpořit ochotu dárců tkání a buněk shodně, jako je tomu nyní v případě dárců orgánů,“ napsali ve zdůvodnění.

Dárci tkání a buněk by od státu dostali rozdíl mezi ušlým výdělkem a obdrženou náhradou mzdy a nemocenskou. „Případů újmy na zdraví vzniklé dárcům tkání a buněk jsou ročně jednotky a mnohdy se jedná o relativně malou újmu,“ uvedli autoři novely. Podepsali ji zejména poslanci za opoziční hnutí ANO, dále Karla Maříková a Jaroslav Foldyna (oba SPD), a také ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a lidovec Tom Philipp, který vede správní radu Všeobecné zdravotní pojišťovny.

-čtk-