Zdevastovaná Mariupol. Foto: Lékaři bez hranic

Lékaři bez hranic: Poskytovat urgentní pomoc na Ukrajině je závod s časem

Zdravotnické materiály je třeba dostat na ta správná místa na Ukrajině dřív, než budou města zcela obklíčena. Nemocnice na východě země už jsou zahlceny přívalem pacientů s válečnými zraněními, a jejich zásoby léků a materiálu se ztenčují. Lékaři bez hranic do země dostali první dodávku zdravotnického vybavení, další jsou na cestě.

„Destrukce, bombardování, dělostřelecká palba, útočící tanky, obklíčená města, válka v ulicích, lidé ukrývající se v bunkrech a sklepech, zatímco jim dochází voda a elektřina. Tohle se děje. A je to čím dál horší,“ popisuje Anja Wolz, krizová koordinátorka Lékařů bez hranic na Ukrajině. „Brutální, intenzivní a rychlá válka. Už dlouho jsme nebyli svědky něčeho takového. Lékařská humanitární pomoc se musí navýšit a urychlit.“

Dodávky zdravotnického materiálu

Lékaři bez hranic již do země vyslali 120 kubických metrů zdravotnického vybavení. Aktuálně expedují dalších 160 m3. Obsahem je materiální pomoc lidem v pohraničních oblastech, kde se teploty pohybují i okolo -7 stupňů Celsia. Na místo zasílají spacáky, zateplené deky, čepice, pláštěnky, 500 stanů a další hygienické potřeby. Až na místo pomoc dorazí, týmy ji předají organizacím, které je lidem budou dále distribuovat. Organizace se mimo jiné soustředí na dodávky chirurgických a traumatologických sad, a to včetně vybavení pro urgentní příjmy a jednotky intenzivní péče. K pacientům s chronickými nemocemi se také snaží dostat inzulin, léky na astma, vysoký tlak či HIV.

Do Lvova také dorazil první chirurgický tým Lékařů bez hranic. „Chceme se přiblížit k oblastem, kde se aktivně bojuje, a poskytovat tam lékařskou péči. Takové rozhodnutí ale nebereme na lehkou váhu,“ vysvětluje Wolz. „Zvažujeme několik lokalit a možností. V následujících dnech se rozhodneme.“

Odříznutý Mariupol

V obklíčeném městě na jihovýchodě Ukrajiny dochází základní vybavení, voda, jídlo i léky. Obzvláště nebezpečné to může být pro děti, které jsou náchylnější k dehydrataci než dospělí. Kontaminovaná voda může navíc způsobit průjem. V extrémních situacích to může vést ke smrti.

Lidé se také nyní před ostřelováním schovávají na přeplněných místech, kde nemohou správně dodržovat hygienu. To by mohlo vést k šíření infekcí dýchacích cest nebo covidu-19. Kvůli nedostatečnému množství vody a užívání vody znehodnocené zdravotníci varují také před cholerou. Ta se tu rozšířila naposledy v roce 2011, tudíž bakterie, které tuto nemoc způsobují, jsou v regionu přítomné. Zvyšuje se i riziko šíření dalších nemocí, jako jsou spalničky nebo obrna.

Válka narušila i dodávky pohonných hmot a donutila tamní obyvatele omezit pohyb – což je zásadně limituje ve vyhledání lékařské pomoci. Lékaři bez hranic se díky více než 50letým zkušenostem v konfliktních zónách obávají také o psychické zdraví Ukrajinců. V Mariupolu lidé ztratili veškeré bezpečí, pevnou půdu pod nohama i oporu svých blízkých, z nichž mnozí místo již opustili nebo se skrývají. Ve městě už neexistuje bezpečné místo.

Porušení pravidel války

Situace je komplikovaná pro všechny, kteří aktuálně na Ukrajině či v jejím pohraničí působí. Když je však ohrožena bezpečnost civilistů a jejich možnost vyhledat lékařskou péči, je to proti pravidlům války. Civilistům nesmí být tato práva za žádných okolností odepřena.

-TZ Lékařů bez hranic-