VZP dosud eviduje 349.000 pojištěnců z řad uprchlíků, z nich 123.000 jsou děti a 52.000 již pracuje a jejich pojistné hradí zaměstnavatel. Foto: Pixabay

Ministerstvo zdravotnictví navrhuje kompenzace některým oborům zdravotní péče ve výši 3,5 miliard korun

Ministerstvo zdravotnictví navrhuje některým oborům zdravotní péče dodatečné kompenzace z veřejného zdravotního pojištění za rok 2021 za 3,5 miliardy korun. Nejvíc má podle návrhu dostat následná péče, dále lázně a dopravní služba. Ministerstvo už jednu kompenzační vyhlášku kvůli pokračující epidemii covidu-19 pro rok 2021 vydalo loni v červenci. Upravovala pro některé obory měsíční zálohy za péči.

„Celkové dopady novelizace kompenzační vyhlášky jsou odhadnuty na 3,5 miliardy korun, z čehož 0,2 miliardy korun představuje dodatečné náklady u výkonově hrazených segmentů s propady produkce a zbývajících 3,3 miliardy korun představuje částečné dorovnání záloh,“ píše v důvodové zprávě k materiálu ministerstvo.

Původní kompenzační vyhláška měla podle mluvčího ministerstva Ondřeje Jakoba primárně za cíl stabilizovat cash-flow poskytovatelů zdravotních služeb a stanovovala tak hlavně zálohy. „Samotné kompenzace propadů objemu poskytovaných služeb způsobených epidemií nestanovila. Tyto kompenzace jsou stanoveny až nyní v předkládané novele vyhlášky a jsou stanoveny na základě reálných dat o poskytovaných zdravotních službách v roce 2021,“ vysvětlil.

Většina segmentů podle něj žádný významný propad objemu péče nezaznamenala a vyhláška jim žádné kompenzace nestanoví. „Největší propady produkce a tudíž největší kompenzace jsou stanoveny pro segment následné péče, lázní a zdravotnické dopravy,“ doplnil. Pro lázně je vyhrazeno 213,6 milionu korun, pro zdravotní dopravu 121,6 milionu a pro následnou péči 2,9 miliardy korun. Peníze navíc dostanou také ambulantní specialisté, oftalmologové a hemodialýza, tedy přístrojová léčba pacientů se selháním ledvin.

Následná lůžková péče je poskytovaná pacientům, u kterých došlo ke stabilizaci zdravotního stavu, ale vyžaduje doléčené nebo rehabilitaci. Jsou to například léčebny dlouhodobě nemocných nebo léčebné ústavy.

Kompenzace se projeví až ve výdajích za letošní rok. Podle zdravotně pojistných plánů zdravotních pojišťoven jsou očekávané ve výši 440,7 miliardy korun. Příjmy pojišťoven jsou plánované na 423,9 miliardy korun, deficit tak činí 17 miliard korun. „Bude financován ze zůstatků zdravotních pojišťoven, které na začátku roku 2022 činily 51,8 miliardy korun,“ uvedlo v materiálu ministerstvo.

Výpadky zdravotní péče v segmentech, které epidemie omezila, a naopak nárůst kvůli péči o nakažené, testování nebo očkování, už ministerstvo řešilo kompenzační vyhláškou v roce 2020. Celkově zdravotní pojišťovny od března 2020, kdy se objevily první případy koronaviru, zaplatily v souvislosti s epidemií přes 99 miliard korun.

-čtk-