Původní stavba začala ještě v roce 1987 jako státní projekt, který byl nakonec v 90. letech postupně utlumený. Z původního projektu se dokončila jen hrubá stavba – nosný skelet a obvodové zdi. Foto: Autor: Roman Paholík – Vlastné dielo, CC BY-SA 3.0

Nekonečný příběh nemocnice Rázsochy stále pokračuje

Myšlenka vybudovat nemocnici Rázsochy se znovu vrací. Současná vláda to měla dokonce ve svém programovém vyhlášení: „Vláda Slovenské republiky bude prosazovat, aby byla do pěti let vybudovaná komplexní koncová univerzitní nemocnice v Bratislavě na Rázsochách. Pro urychlení její výstavby připraví zákon o strategické investici – Lex Rázsochy.“ Problém je, jako vždy, v penězích.

Nemocnice Rázsochy je projekt fakultní nemocnice včetně poslucháren, laboratoří, internátů a další občanské vybavenosti, tzv. kampus, plánovaný v bratislavské městské části Lamač. Původní stavba začala ještě v roce 1987 jako státní projekt, který byl nakonec v 90. letech postupně utlumený. Z původního projektu se dokončila jen hrubá stavba – nosný skelet a obvodové zdi. Byla zde vybudovaná obrovská betonárka, nad železnicí byl postavený železný most pronajatý od armády. V některých částech byla nainstalovaná vzduchotechnika a okna, kotelna byla dokončená z 90 procent. Ve vysokém stádiu dokončení byla i trafostanice a čistička odpadních vod. V roce 1997 vláda rozšířila projekt o jednotku intenzivní péče, heliport a příjezdovou rampu pro vozidla rychlé záchranné služby. Plány i způsob financování stavby se v jejím průběhu mnohokrát změnily. V létě roku 2019 se započalo s bouráním skeletu budovy.

Příprava projektu za 17,5 milionů eur

Na jeho místě by měla vyrůst moderní nemocnice. „Jsem hrdý, že jsme dnes vykročili ke konkrétnímu hmatatelnému cíli – nové moderní špičkové univerzitní nemocnici, kterou hlavní město nesmírně potřebuje,“ řekl tehdejší slovenský premiér Peter Pellegrini, který byl osobně přítomen při bourání.

Na počátku června 2019 byla ve Věstníku veřejného zajišťování Ministerstva zdravotnictví SR zakázka pod názvem Komplexní příprava projektu nové Univerzitní nemocnice Bratislava v lokalitě Rázsochy. Předpokládaná hodnota zakázky je 17,5 milionů eur. I když bylo veřejné obstarávání vyhlášené už v roce 2019, ještě stále nebylo ukončené. „Dokumentace k veřejnému obstarávání byla předložená Úřadu pro veřejné zakázky za účelem vykonání dobrovolné kontroly v rámci vyřizování úkonů kontrolovaného před uzavřením smlouvy na uvedený předmět zakázky. Vzhledem k tomu, že předmětné veřejné obstarávání není ukončené, Ministerstvo zdravotnictví SR bude komplexně informovat po jeho ukončení a také po ukončení všech procesů s tím souvisejících,“ přibližuje Zuzana Eliášová, mluvčí Ministerstva zdravotnictví SR (MZ SR). Potvrzuje to i Janka Zvončeková, ředitelka Tiskového odboru Úřadu pro veřejné zakázky: „Kontrola dané zakázky je stále živá, a tak úřad nemůže v současné době poskytovat bližší informace.“

V příštím roce se má v Bratislavě otevřít Nemocnice Bory, která bude spravovaná soukromou společností. Vyvstává proto otázka, zda Bratislava potřebuje ještě další novou nemocnici. „Určitě má význam uvažovat o dostavbě Nemocnice Rázsochy. Bratislava potřebuje novou špičkovou univerzitní nemocnici. Rozsahem ani poskytováním služeb není nemocnice na Borech konkurentem pro nemocnici typu Univerzitní nemocnice. Resort zdravotnictví zároveň oceňuje vývoj a zkvalitňování poskytování zdravotní péče i soukromými investory. Jedná se však o dva odlišné typy zdravotnických zařízení,“ říká Zuzana Eliášová.

Vše je o určování priorit

Ještě v roce 2019 byl odhad její ceny stanoven na 263 miliony eur. V této sumě byly zahrnuty bourací práce a projektová příprava – jako medicinální plánování, architektura a projekce. Od té doby však prudce vzrostly ceny stavebních materiálů i samotných stavebních prací.

„Dostavba Rázsoch je už takový politický folklór minimálně posledních deset let. Diskuse založená na faktech o (ne)potřebě této nemocnice se postupně vytratila, hlavním motivátorem je ukázat voličům, že i stát dokáže postavit moderní velkou nemocnici. Avšak ani to se  nedaří. Vzhledem k dosavadnímu (ne)postupu prací, extrémní projektové náročnosti, zhoršující se ekonomické situaci v zemi a složité personální situaci v sektoru a samozřejmě také vzhledem k tomu, že výstavba soukromé nemocnice mezitím výrazně pokročila, nepředpokládám, že se dostavba Rázsoch stane v následujících letech realitou,“ myslí si Martin Vlachynský, analytik institutu INESS.

Ministerstvo zdravotnictví však argumentuje, že by bylo možné výstavbu nové nemocnice financovat. „Předpokládané financování pro novou univerzitní nemocnici v lokalitě Rázsochy by bylo zajištěné kombinací finančního krytí z evropských finančních prostředků (Plán obnovy a odolnosti a evropské strukturální a investiční fondy) a ze státního rozpočtu,“ konstatuje Zuzana Eliáašová.

Veřejná správa disponuje v roce 2022 příjmy ve výši zhruba 33 miliard eur. „Jejich použití na výdaje je o politických prioritách. Když bude vláda chtít, na Rázsochy bude mít. To však zároveň znamená, že jiné položky musí být v hierarchii priorit posunuty níž,“ říká Martin Vlachynský.

Kritici výstavby nemocnice na Rázsochách se už dávno vyjadřovali ke zbytečnému vyhazování peněz, nebo navrhovali, aby stát raději investoval peníze do výstavby regionálních zdravotnických zařízení. „Peníze se dají vždy použít jinak, to platí i v tomto případě a nemusíme se omezovat jen na cihly a beton. Plán obnovy poskytne značné prostředky na obnovu regionálních nemocnic. Na jedné straně si na MZ SR kreslí vzdušné zámky v podobě stavby nové obrovské nemocnice, na druhé straně jsou každoročním problémem příliš optimistické rozpočtové předpoklady a následné neustálé záplatování provozních děr,“ uzavírá Martin Vlachynský.

Jozef Brezovský