Asociace Medicines for Europe má novou prezidentku, výkonnou ředitelku Medichem S.A. Elisabeth Stampa. Foto: Pixabay / Medicines for Europe

Novou prezidentkou Medicines for Europe se stala Elisabeth Stampa

Do čela organizace zastupující zájmy evropských výrobců generických a biosimilárních léků Medicines for Europe se dnešním dnem postavila výkonná ředitelka farmaceutické společnosti Medichem S.A. Elisabeth Stampa. Ve své funkci nahradila dosavadní pověřenou prezidentku Rebeccu Gunternovou. Ta se vrací do své funkce viceprezidentky. Asociace o tom informovala v tiskové zprávě.

Mezi hlavní priority nové prezidentky Medicines for Europe patří, podle jejích slov, podpora výroby léků a účinných látek v Evropě, včetně její „zelené tranformace“, dále podpora konkurenceschopnosti segmentu nepatentovaných léků a jejich účinných látek a také pružného a digitálního regulatorního prostředí.

„Náš průmysl sehrál významnou roli během pandemie a teď na našich hranicích začíná zásadní válka. Úloha sektoru nepatentovaných léčiv v systému evropského zdravotnictví je klíčová,“ prohlásila při této příležitosti Stampa. „Mojí úlohou jako prezidentky (Medicines for Europe) bude spolupracovat s orgány Evropské unie na tom, abychom zlepšili přístup pacientů k lékům a obnovili konkurenceschopnost evropské výroby,“ uvedla dále.

Stampa varuje před „krátkozrakou politikou snižování cen“, která podle ní zvyšuje riziko nedostatku léčivých přípravků v Evropě a závislost na mimoevropské výrobě. „Chci také pracovat na tom, aby systém duševního vlastnictví byl funkční a zjednodušoval přístup pacientů k lékům, které potřebují,“ dodala s nevysloveným odkazem na chystanou revizi unijní lékové legislativy, jež se má věnovat i otázce patentové ochrany léků.

Elisabeth Stampa v současnosti působí jako generální ředitelka farmaceutické společnosti Medichem S.A. se sídlem ve španělské Barceloně, která se specializuje na výrobu účinných látek a konečných lékových forem.

Asociace Medicines for Europe zastupuje zájmy evropských výrobců generických a biosimilárních léků a tzv. generik s přidanou hodnotou (inovativních generik). Jejím členem je i Česká asociace farmaceutických firem (ČAFF).

-sed-