Spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach (SPD) soudí, že klesající zájem o očkování je alarmující, proto znovu své spoluobčany vyzval, aby neváhali a pro vakcínu se vydali. Foto: Evropská unie, 2021

Pandemie koronaviru v Německu sílí. Padl rekord denního přírůstku případů, zájem o očkování slábne

Poprvé od propuknutí pandemie koronaviru v Německu se počet nově potvrzených nákaz během jednoho dne dostal nad čtvrt milionu. Padl tak nový rekord, jehož překonání je ale zřejmě jen otázkou času. Zároveň u našich západních sousedů klesá zájem o očkování, nejméně jednu dávku vakcíny proti SARS-CoV-2 má přes 76 procent německého obyvatelstva.

Počet nově potvrzených případů nákazy koronavirem dosáhl v Německu ve čtvrtek 10. března 262 752. To je nejvíce od začátku pandemie a poprvé, co se počet nových nákaz přehoupl přes hranici čtvrt milionu. Vyplývá to z aktualizovaných údajů německého Institutu Roberta Kocha (RKI – Robert Koch Institut), který nejen sleduje statistiku pandemie, ale také vydává různá doporučení týkající se boje proti šíření koronaviru.

Počet nově potvrzených případů je přibližně o 52 tisíc vyšší než před týdnem. Sedmidenní incidence se v porovnání se středou 9. března zvýšila na 1388 nakažených v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Ještě před týdnem však incidence dosahovala jen 1174 nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Epidemie míří k číslům z poloviny února

Německo se v tomto ukazateli blíží situaci, kterou zažívalo před měsícem, kdy sedmidenní incidence zůstala jen 35 nakažených pod hranicí 1500 nakažených na sto tisíc obyvatel. Situace je v tomto ohledu stejně špatná prakticky po celém Německu. Až na několik málo okresů na severu země, kolem Berlína nebo v centrální části Německa se sedmidenní incidence pohybuje nad hranicí tisíce nakažených v přepočtu na 100 tisíc lidí.

Zvýšila se také sedmidenní incidence v počtu hospitalizovaných, která dosáhla 6,74 pacienta léčícího se v nemocnici v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Ještě o den dříve to bylo jen 6,62 hospitalizovaného na sto tisíc obyvatel. Německo od začátku pandemie eviduje již více než 125 tisíc zemřelých na onemocnění covid-19, přičemž ve čtvrtek přibylo 259 obětí.

Lauterbach znovu vyzval k očkování

Nejvíce smrtelný je koronavirus pro obyvatele Saska, kde v přepočtu na 100 tisíc lidí od začátku pandemie zemřelo 355 lidí. S 315 oběťmi na 100 tisíc obyvatel následuje Durynsko, nejnižší relativní počet obětí covidu-19 eviduje Šlesvicko-Holštýnsko, a t o75 na 100 tisíc obyvatel. Pod sto obětí na 100 tisíc obyvatel hlásí ještě Dolní Sasko (96).

Zhoršující se epidemická situace přidělává vrásky na čele spolkovému ministru zdravotnictví Karlu Lauterbachovi (SPD). Varovný je podle něho zejména klesající zájem o očkování. Lauterbach proto znovu své spoluobčany vyzval, aby neváhali a pro vakcínu se vydali.

„Bez výrazného zvýšení ochoty nechat se očkovat a bez výrazného zvýšení proočkovanosti budeme mít na podzim opět velké problémy,“ řekl spolkový ministr zdravotnictví ve čtvrtek novinářům v Berlíně. Podle něho je důkazem zesilující omikronová vlna a zejména šířící se subvarianta BA.2. Lauterbach varoval, že pokud Německo bude v přístupu ke zhoršující se epidemické situaci liknavé, brzy podle něho začne na covid umírat až 300 lidí denně a toto číslo přetrvá po delší dobu. „S tím se nemůžeme smířit,“ dodal.

Pro booster si došlo skoro 6 Němců z 10

Data Institutu Roberta Kocha ovšem ukazují, že počet lidí, kteří si přicházejí pro svou dávku očkování se snižuje. Ještě před týdnem bylo denně podáno kolem 112 tisíc vakcín, ve čtvrtek 10. března to bylo už jen necelých 95 tisíc.

Pro první dávku si přišlo jen něco přes sedm tisíc lidi, na druhou dávku se dostavilo takřka 18 tisíc obyvatel. Nejvíce bylo podáno třetích posilujících dávek, a to takřka 70 tisíc. Alespoň jednu dávku vakcíny proti koronaviru má v Německu 63,5 milionu osob, dvě dávky téměř 63 milionů a booster už si nechalo podat bezmála 48 milionů lidí. Míra proočkovanosti alespoň jednou dávkou dosahuje 76,4 procenta, nejméně dvěma dávkami 75,7 a třemi dávkami 57,6 procenta z celkové populace.

Přitom 20. března má dojít ke zrušení všech protiepidemických opatření v Německu. Spolková vláda proto hledá podporu pro zákon, na jehož základě by mohla být vydávána opatření podle aktuálního vývoje epidemické situace. Pokud politici najdou shodu, po 20. březnu by bylo povinné nosit ochranu dýchacích cest v pečovatelských domech, nemocnicích, hromadné dopravě včetně letadel.

Petr Musil