Rozhodnutí zdravotních pojišťoven se v jednotlivých případech liší, proto se liší i dostupnost léků pro pacienty. Foto: Pixabay

Poskytovatelé musejí zablokovat prvních 29 webů s nelegální nabídkou léčiv

Poskytovatelé internetu musejí nejpozději v pátek zablokovat prvních 22 webů s nelegální nabídkou léčiv. V dalších dvou týdnech by mělo přibýt dalších sedm blokovaných internetových stránek. Vyplývá to z informací na webu Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), na které dnes upozornil server Lupa.cz. Poskytovatelům internetu tento postup nařizuje novela zákona o léčivech platná od počátku letošního roku.

Na seznam stránek s nelegální nabídkou léčiv zapsal SÚKL prvních 22 webů 10. března. O další čtyři domény se seznam rozšířil před týdnem, další tři přibyly dnes. Zákon o léčivech poskytovatelům připojení k internetu ukládá povinnost zamezit v přístupu k těmto stránkám do 15 dnů ode dne jejich zveřejnění v seznamu.

Seznam obsahuje weby nabízející nelegální nebo padělané léky. Po nápravě může být doména ze seznamu vymazána, to se zatím u žádného webu v seznamu nestalo. Pro poskytovatele internetu dává SÚKL seznam k dispozici také ve strojově čitelné podobě.

Novela zákona o léčivech začala od počátku roku platit společně s novelou zákona o návykových látkách. Vedle regulace internetových stránek s nabídkou léčiv novely změnily také pravidla pro předepisování léčebného konopí a zvýšily povolenou dávku účinné léky THC v technickém konopí a výrobcích z něj. Zavedly také centrální úložiště záznamů o očkování, tedy jakýsi elektronický očkovací průkaz.

-čtk-