Ministr financí Zbyněk Stanjura Foto: ODS

Stanjura: vláda jedná o dvou návrzích valorizačního mechanismu plateb za státní pojištěnce

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) uvedl ve včerejší odpovědi na interpelaci poslance Kamala Farhana (ANO) v Poslanecké sněmovně, že vláda jedná o dvou variantách valorizačního mechanismu plateb za státní pojištěnce. “Jeden se opírá o inflaci a druhý se opírá o průměrnou mzdu” řekl Stanjura. Podle Farhana by valorizační mechanismus měl kromě zohlednění inflace a průměrné mzdy obsahovat ještě proticyklickou složku. (Proticyklická opatření jsou podle hospodářské politiky taková, která brání poklesu ekonomiky v případě hospodářských obtíží – poznámka redakce)

Stanjura chce předvídatelný mechanismus plateb za státní pojištěnce na příští 3 roky. Po dohodě s ministrem zdravotnictví šéf resortu financí předpokládá, že valorizační mechanismus bude navržen v Poslanecké sněmovně před druhým čtením novely zákona, kterým se snižují platby za státní pojištěnce v letošním roce. Vláda by měla zvolit formou pozměňovacího návrhu přímo v parlamentu. Tato novela již čeká ve sněmovně na projednání v prvním čtení. Stanjura by si přál debatu nad valorizačním vzorcem i s opozicí, aby zajistil jeho dlouhodobější stabilitu. Ministr financí však nesdělil konkrétní částku platby za státní pojištěnce pro rok 2023, na kterou se ho poslanec Farhan dotazoval. Farhan přitom upozorňoval na probíhající dohodovací řízení mezi pojišťovnami a poskytovateli zdravotní péče o úhradách na příští rok, které tato nejistota komplikuje.

“Jak zajistíte financování zdravotnictví v příštím roce, když se nedá vyloučit podzimní vlna koronavirové infekce, epidemie a musíme zaplatit zdravotní pojištění za ukrajinské uprchlíky?“ se ptal v interpelaci na ministra zdravotnictví Válka (TOP 09) také poslanec Jan Síla (SPD).

„Předvolební slib vaší vlády pravidelně valorizovat platby za státní pojištěnce byl zrušen,“ zahajuje poslanec svoji interpelaci a připomíná vyjádření ministra Jurečky, podle kterého přichází v úvahu nejdříve v roce 2024. „Možná se dá souhlasit s vaším a premiérovým tvrzením, že v letošním roce ještě budou mít zdravotní pojišťovny díky svým rezervním fondům dostatek finančních prostředků na úhradu zdravotní péče. Ale problémy nastanou jistě v příštím roce vzhledem k tomu, že zdravotní pojišťovny nebudou mít žádné rezervy a navíc přibude platba za zdravotní pojištěnce ukrajinských utečenců,“ apeluje poslanec.

Prognóza 5,6 miliard na péči za ukrajinské uprchlíky je podle jeho názoru podhodnocená a své tvrzení podkládá údaji WHO, týkajících se výskytu tuberkulózy, HIV a dalších chorob.

Dále připomíná, že již od března by mělo probíhat dohodovací řízení o platbách za zdravotní péči. „Zajímal by mě váš postoj k těmto jednáním. Nechci vás tlačit ke zdi. Ale zajímal by mě termín, kdy si představujete zavedení automatické valorizace plateb za státní pojištěnce a varianty vyměřovacích základů k výpočtu valorizace?“ dokončuje svoji otázku.

Na otázku ohledně valorizace plateb za státní pojištěnce odpovídá ministr Válek slovy, že proběhne v souladu s programovým prohlášením od prvního možného termínu, což že je podle něj leden 2023. „Bohužel jsme se nestali vládou tak brzo, abychom mohli valorizovat úhrady za státní pojištěnce už od ledna 2022,“ dodává.

„V letošním roce péče není ohrožena“

Ohledně otázky peněz zdravotních pojišťoven ujišťuje, že v letošním roce péče není nijak ohrožena. „V současné době víme, že příjmy pojišťoven budou v roce 2022 dosahovat 440 miliard. Nejnovější predikce jsou, že příjmy se pravděpodobně sníží na 429 miliard a to i po započítání všech rizik spojených s uprchlickou krizí,“ uvádí ministr, podle jehož slov celkový deficit vychází na 11,4 miliardy. „To vypadá jako velké číslo. Ale toto číslo se liší o dvě miliardy od toho, co předvídaly pojišťovny v loňském roce i po započítání úhrad za státní pojištěnce. Navýšení těchto úhrad v letošním roce vycházelo z toho, že zůstatek bude 11 miliard. My jsme si dnes prakticky jistí, že ke konci roku 2022 budou dosahovat rezervní fondy nějakých 40 miliard. To znamená, že péče v letošním roce v žádném případě nemusí být, nemůže být ohrožena,“ ujišťuje Válek.

V souvislosti s dohodovacím řízením souhlasí, že ohledně financování roku 2023 je třeba mít do konce června jasnou představu o tom, jak bude valorizována úhrada za státní pojištěnce, „zda bude procentuální nebo bude vycházet z nějakého výpočtu,“ dodává ministr, podle jehož představy by se mělo jednat o dlouhodobý systém se zásadní podmínkou, že úhrada nebude vyšší, nebo že bude porovnatelná s úhradou, kterou platí ti, co mají minimální mzdu.

Silvie Purmová