Své zkušenosti s telemedicínou při monitoringu a léčbě obézních pacientů využila Nemocnice Havířov pro sledování osob s vysokým rizikem těžkého průběhu covidu-19. Foto: Pixabay

Telemedicína v praxi. Havířovská nemocnice na dálku sleduje obézní pacienty s vysokým rizikem těžkého průběhu covidu-19

Od poloviny ledna 2022 se vybraní pacienti s vysokým rizikem těžkého průběhu covidu-19 účastní pilotního telemedicínského projektu Nemocnice Havířov, který by měl především u obézních pacientů včas zachytit zhoršení jejich zdravotního stavu. Projekt finančně podpořil Moravskoslezský kraj.

Své dosavadní zkušenosti s telemedicínou při monitoringu a léčbě obézních pacientů využívá Nemocnice Havířov nově pro sledování osob s vysokým rizikem těžkého průběhu covidu-19. Do pilotního projektu spuštěného letos v lednu vybrala ve spolupráci Centrem pro léčbu obezity a nutriční poradnou dvacet polymorbidních pacientů s obezitou s indexem tělesného hmotnosti BMI nad 35 (optimální hodnota BMI se pohybuje mezi 18 a 25 – pozn.red.) a s řadou přidružených onemocnění jako je cukrovka, vysoký krevní tlak, astma či srdeční arytmie. Někteří z nich už měli kvůli snížení hmotnosti naplánovaný bariatrický zákrok.

Tito pacienti obdrželi telemedicínské sety s přístroji, které mají po dobu dvou až tří měsíců monitorovat jejich fyziologické funkce. „Mezi sledované parametry patří například krevní tlak, tělesná váha, hodnota glykémie nebo srdeční činnost formou EKG.  Pacienty sleduje bezdrátový teploměr a oxymetr pro měření krevní saturace právě pro případy, kdyby se tito pacienti nakazili současnou mutací viru (covidu-19)“, popsal primář mezioborové JIP a vedoucí Centra obezity v Havířově Igor Satinský.

Efekt klinický i finanční

Za jeden měsíc probíhajícího monitoringu bylo zaznamenáno, odesláno a automaticky vyhodnoceno celkem 2 264 záznamů. Hodnoty, které nejsou dle předem zvolených parametrů vyhodnoceny jako fyziologické, generují varovný či kritický alarm (dle míry vychýlení od normálu) a upozorňují na možné zhoršení zdravotního stavu. Jako alarmující bylo během onoho měsíce vyhodnoceno 3,5 procenta alarmů. Týkaly se především zachycené vysoké hodnoty krevního tlaku, kterou lze včas upravit medikací, a dále nižší saturace krve kyslíkem, jež může naznačovat zhoršující se respirační onemocnění.

Technicky i klinicky nad celým procesem dohlíží nejen samotní lékaři havířovské nemocnice, ale také Dohledové centrum telemedicínských služeb ve Fakultní nemocnici Ostrava. Sledují zachycené prahové hodnoty, interpertují je a v případě potřeby zajistí včasnou lékařskou intervenci. To má nejen podpořit pacienta při dodržování určité disciplíny, ale také plánované bariatrické operativy.

Ambice nemocnice je do projektu zapojit 200 až 300 pacientů, upřesnil ředitel nemocnice Norbert Schellong. „A se zdravotními pojišťovnami se chystáme vstoupit do jednání a formou preventivních programů jim poskytnout dostatečnou evaluaci a význam tohoto nového trendu, který v konečném důsledku přináší nejen klinický prospěch pacientům, ale i finanční efekt včasného záchytu,“ dodal ředitel.

Nemocnice se chce postupně zaměřit na všechny chronické diagnostické skupiny pacientů. Může jít například o pacienty s kardiovaskulárními onemocněními, diabetem druhého typu, nekompenzovanou hypertenzí, diagnostikou spánkových poruch, vzdálenou diagnostikou pacientů po ischemických chorobách a mozkové mrtvici či onkologické pacienty s oslabenou imunitou v riziku sepse.

Projekt havířovské nemocnice spolufinancoval Moravskolezský kraj, který je zřizovatelem sedmi krajských nemocnic a zavádění telemedicíny dlouhodobě podporuje. Mimo jiné si od ní slibuje zlepšení dostupnosti zdravotní péče v geograficky odlehlejších oblastech, jako například v případě projekt Telemedpoint. Ten do obcí zavádí jakousi virtuální ordinaci, terminál, kde si lidé mohout nechat změřit teplotu, tlak a další fyziologické funkce. Finančně podpořil i vzdálený monitoring dětí s kardiovaskulárními chorobami v odborném léčebném ústavu v Metylovicích nebo projekt zdravotní pojišťovny RBP Šance pro srdce, který se zaměřuje na pacienty se srdečně-cévními obtížemi.

-sed-