Do Česka míří nyní hlavně ženy a děti. Ty, aby mohly navštěvovat předškolní zařízení, potřebují v Česku příslušná očkování. Foto: Evropská unie, 2022

Ukrajinské děti by mohly v ČR dostat zrychleně očkování, aby mohly chodit do MŠ

Česko by mohlo uznávat ukrajinským dětem jejich očkování z Ukrajiny, aby mohly v Česku chodit do školky či dětské skupiny. Pro předškoláky, kteří potřebné vakcíny nemají, se počítá se zrychleným očkovacím cyklem. Potřebný postup má připravit ministerstvo zdravotnictví.

Návrh na uznávání očkování ukrajinských dětí po jednání ústředního krizového štábu přiblížil jeho předseda a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Do Česka míří podle něj nyní hlavně ženy, děti a starší lidé. Muži kvůli mobilizaci zůstávají ve vlasti. Aby mohly děti navštěvovat předškolní zařízení, potřebují v Česku příslušná očkování.

„Předběžně je idea taková, že očkovacích schéma z Ukrajiny bude uznáváno v ČR,“ uvedl Rakušan. Pokud podle něj dítě nebude mít očkovací průkaz či nebude naočkované, mohlo by se nechat ve zrychleně naočkovat v „čtyř- až pětitýdenním očkovacím cyklu“. Poté by předškoláci mohli začít do školek či dětských skupin chodit.

Návrh postupu připraví ministerstvo zdravotnictví. Ústřední krizový štáb by ho mohl mít v pondělí. Zapojí se i ministerstvo školství.

-čtk-