Platby do zdravotnictví za státní pojištěnce se budou podle ministra Vlastimila Válka odvíjet patrně od průměrné mzdy. Foto: Vláda ČR

Válek: Předlohu o zdravotních platbách státu předloží ministerstvo v pátek

Předlohu o automatické valorizaci plateb státu za děti, seniory či nezaměstnané do veřejného zdravotního pojištění chce ministerstvo zdravotnictví předložit k připomínkám v pátek. Vyplynulo to z dnešního vyjádření ministra Vlastimila Válka (TOP 09) při sněmovních interpelacích. Nový systém by měl podle něho fungovat od příštího roku.

Návrh vychází podle Válka ze složitých matematických modelů, zatím diskutovaných se zdravotními pojišťovnami a ministerstvem financí. Platby do zdravotnictví za státní pojištěnce se budou podle ministra odvíjet patrně od průměrné mzdy. „Cílem by mělo být to, že v letech, kdy bude stát prosperovat a průměrná mzda bude stoupat, a teď mě neberte za slovo, se bude zvyšovat úhrada za státní pojištěnce. V letech chudých, kdy průměrná mzda bude stejná nebo bude klesat, se úhrada nebude snižovat,“ řekl Válek v odpovědi na dotaz Jana Síly (SPD).

Pro letošní rok minulá vláda Andreje Babiše (ANO) schválila zvýšení úhrad státu do veřejného zdravotního pojištění za každého jeho pojištěnce o 200 korun na 1967 korun za měsíc. Nynější kabinet Petra Fialy (ODS) ale nedávno podpořil novelu, podle které se od července odváděná částka sníží na 1567 korun tak, aby průměr za celý rok dosahoval loňské úrovně. Ve státním rozpočtu tím chce vláda ušetřit asi 14 miliard korun. Opozice plánované snížení plateb kritizuje, hnutí SPD už ohlásilo obstrukce při schvalování předlohy.

Válek dnes ve Sněmovně také řekl, že není problém s takzvanou covidovou kompenzační vyhláškou za poslední tři měsíce loňského roku ani s případnou kompenzační vyhláškou za první dva měsíce letošního roku. Vyhláškou ministerstvo pojišťovnám stanoví, jak mají nemocnicím a dalším poskytovatelům zdravotní péče platit za péči, které odvedli méně, než bylo plánováno, nebo s ní měli kvůli epidemii koronaviru vyšší náklady.

Problém podle ministra není ani s úhradami zdravotního pojištění za uprchlíky z Ukrajiny. „I ti budou mít plně hrazenou péči, stát za ně bude platit v plné výši jako za státní pojištěnce,“ poznamenal.

-čtk-