Foto: Pixabay

Zubařů je dostatek na to, aby se postarali i o uprchlíky z Ukrajiny, tvrdí prezident ČSK Šmucler

Zubní lékaři v Česku mají kapacitu na to, aby zajistili péči o ukrajinské uprchlíky. Podle prezidenta České stomatologické komory (ČSK) Romana Šmuclera je v současnosti z přibližně 9 000 aktivních zubařů v Česku zhruba 1 000 z nich původem z Ruska či Ukrajiny. Ti jsou podle něj schopni ošetřit 1,5 milionu pacientů. Řekl to dnes na tiskové konferenci ke světovému dni ústního zdraví, v rámci něhož pořádá ČSK osvětové akce. Upozornil také, že špatný stav chrupu stále více souvisí se socioekonomickým zázemím a vzděláním a do budoucna bude nutné se zaměřit na zdravotní gramotnost dětí z chudších a vyloučených lokalit.

Kapacita pro zajištění stomatologické péče o ukrajinské uprchlíky, kterých přišlo od začátku ruské invaze asi 270.000, je podle prezidenta České stomatologické komory (ČSK) Romana Šmuclera dostatečná. „Z 9 000 aktivních stomatologů je 1 000 pracujících Ukrajinců a Rusů. Oni sami, kdyby chtěli, jsou schopni ošetřit 1,5 milionu pacientů,“ konstatoval Šmucler. „Jediný problém, který bude, že chtějí preventivní prohlídky u dětí. Dětí přišlo mnoho tisíc a tam máme trošku kapacitní problémy i u českých dětí na pojišťovnu,“ dodal.

Stomatologické komoře, která ze zákona sdružuje všechny zubní lékaře v ČR, se v souvislosti s uprchlickou krizí způsobenou válkou na Ukrajině hlásí zájemci o členství z Ukrajiny. A nejde přitom jen o uprchlíky. „Ozývají se nám i lékaři, kteří doposud pracovali někde v nezákonných podmínkách,“ konstatoval Šmucler.

Prezident ČSK dále ještě na dotaz ČTK upřesnil, že zubní lékař s diplomem ze zahraniční univerzity, který chce působit v Česku, si musí nechat nostrifikovat diplom na ministerstvu školství. Poté musí absolvovat vstupní testy z medicíny v českém jazyce. Stomatologická komora pomáhá zájemcům s přípravou na tyto testy, pořádá k tomu kurzy. Zubní lékař poté absolvuje pět měsíců praxe, a pak jej čeká závěrečná zkouška. Pokud ji neudělá, musí podle Šmuclera začít znova. Podmínky zveřejnila komora v ukrajinštině na svém webu.

Uvolnění podmínek pro zubaře ze zahraničí však Šmucler odmítá. Zubaři, kteří nebudou mít potřebné zkoušky, podle něj zatím mohou nastoupit na praxi. Ordinací, které jsou ochotné vzít ukrajinské lékaře a lékařky do praxe, je podle prezidenta komory zatím více než zájemců.

Řešením není více zubařů

Podle Šmuclera má ČR stále největší počet zubařů na počet obyvatel. „Není bez zajímavosti, jak se nám rozevřely nůžky ze Slovenskem. To má se svými pěti miliony obyvatel 2.800 zubních lékařů, v Česku je to při 10 milionech 9 000,“ upozornil.

Podle něj je velkou chybou, že Česko systémově nesleduje výskyt zubního kazu mezi dětmi. Ten je přitom základní příčinou poskytované léčebné stomatologické péče jako jsou výplně, korunky apod. Situace se však podle něj lepší, lidé o svůj chrup pečují lépe a lze objektivně očekávat, že kazů bude čím dál méně.

Na druhou stranu špatný stav chrupu podle něj stále více souvisí se socioekonomickým zázemím a úrovní vzdělání. Do budoucna tak bude nutné se zaměřit na zdravotní gramotnost dětí z chudších a vyloučených lokalit. „Řešením tak není více zubařů, ale nula zubního kazu,“ uzavírá Šmucler, podle něhož lidé při dobré péči řeší svůj chrup již jen v souvislosti s úrazem či z estetických důvodů.

Česko nemá jako jedna z mála zemí zavedenu systémovou výuku zdravotní gramotnosti včetně správné péče o chrup. Napomoci mají právě preventivní akce, jež se konají ke světovému dni ústního zdraví, který spadá na 20. března. V Praze se největší akce uskuteční v pondělí 21. března od 08:00 do 17:00 před radnicí Prahy 13. Na místě budou stánky, v kterých se děti hravou formou naučí péči o zuby a ústní hygieně. Další akce se chystají v Brně, Jihlavě, Karlových Varech, Olomouci a Plzni.

-sed-, -čtk-