Podle komory by nemuselo být vyžadováno úřední ověření dokumentů, doklady by mohlo být možné předložit až dodatečně a odpuštěno by mohlo být placení úředních kolků. Foto: Pixabay

ČLK navrhuje snížit administrativu, ne náročnost zkoušky pro lékaře z Ukrajiny

Česká lékařská komora (ČLK) navrhuje pro zaměstnávání lékařů z Ukrajiny snížit byrokratickou náročnost zkoušek, zrušit povinnou praxi a zavést intenzivní kurzy češtiny a finanční podporu. Varuje ale před snižováním odborné náročnosti aprobačních zkoušek nebo znalosti češtiny. Návrh zveřejnila na webu komory.

„ČLK v první řadě navrhuje odstraňování zbytečných byrokratických bariér a prosazuje maximální urychlení celého procesu přípravy na aprobační zkoušky. Komora však nemůže souhlasit s tím, aby jako lékař pracoval někdo, kdo nesplňuje minimální předepsané odborné požadavky nebo ten, kdo se nedokáže česky domluvit se svými pacienty a spolupracovníky,“ uvádí.

Podle platné legislativy musí lékaři ze zemí mimo EU složit aprobační zkoušku. „Zatímco v rámci Evropské unie studijní programy všech lékařských fakult musí splňovat daná minimální kritéria, u vysokých škol v ostatních, takzvaně třetích zemích, toto zajištěné není,“ dodali. Pokud chtějí lékaři pracovat v ČR dříve, musí to být v lůžkovém zdravotnickém zařízení akreditovaném pro vzdělávání a pod dohledem zkušeného lékaře. Takovou praxi může ministerstvo povolit až na jeden rok.

Jako jedinou možnost, kdy by mohli lékaři z Ukrajiny působit i bez aprobační zkoušky, vidí ČLK na přechodnou dobu nouzovou zdravotní pomoc například v uprchlických táborech nebo podobných zařízeních.

Zjednodušení administrativy i finanční pomoc

Mezi kroky zjednodušujícími celý proces komora navrhuje například zjednodušení administrativy. Podle ní by nemuselo být vyžadováno úřední ověření dokumentů, doklady by mohlo být možné předložit až dodatečně a odpuštěno by mohlo být placení úředních kolků. Finančně by stát či kraje mohli lékařům pomoci s úhradou ubytování, stravování nebo poskytovat stipendia a zajistit péči o děti. Zajistit by pro ně měl také intenzivní kurzy češtiny zakončené zkouškou a intenzivní teoretické kurzy medicíny v češtině, které by byly přípravou na aprobační zkoušku.

Odbornou praxi, která umožňuje lékařům zapojení už v současné době a je podmínkou aprobační zkoušky, naopak komora navrhuje zrušit. „Bývá zneužívána k nelegálnímu výkonu práce. Praxe lékařkám a lékařům z Ukrajiny nechybí a její vyžadování zbytečně oddaluje složení aprobační zkoušky,“ uvedla ČLK.

Možnost práce v lůžkových i ambulantních zařízeních

Zástupci ministerstva zdravotnictví ve středu na jednání výboru pro zdravotnictví ve Sněmovně uvedli, že pro zaměstnávání sester už je o úpravách procesu zaměstnávání rozhodnuto a připravuje je pro zaměstnávání lékařů.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) uvedl, že jako stážisté pod dohledem by lékaři z Ukrajiny mohli pracovat i v ambulantních zařízeních, nejen lůžkových. Navrhuje také, aby odbornou zkoušku, která jim umožní pracovat samostatně, mohli skládat i v angličtině. Řešení ale podle něj musí být na úrovni celé EU.

Na schůzce unijních ministrů zdravotnictví přednesl návrh, aby stejně jako v současné době zahraniční studenti medicíny skládají státnice v angličtině, mohli podobně postupovat i při aprobační zkoušce lékaři ze třetích zemí. „Pokud stojíme o lékaře ze zahraničí, tak bychom jim měli umožnit aprobační zkoušku v angličtině, a aby složili jen zkoušku z českého jazyka,“ dodal.

-čtk-