Generálne riaditeľstvo VšZP na Panónskej ceste 2 v Bratislave. Foto: Wizzard – Vlastné dielo, CC BY-SA 4.0

Tři miliony pojištěnců slovenské státní zdravotní pojišťovny zůstávají v nejistotě další týden

Situace na slovenském zdravotnickém trhu zůstává stále napjatá i přesto, že se pro pacienty státní Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) po 1. dubnu nic nemění. Hrozilo totiž, že pojištěnci VšZP, kterých jsou asi tři miliony, budou muset u lékařů vytáhnout peněženky, případně nedostanou jinou, než akutní zdravotní péči. Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) do poslední chvíle odmítal podepsat s VšZP novou smlouvu. Nakonec se dohodli na pokračování jednání.

ZAP se doslova v hodině dvanácté s VšZP dohodl na pokračování ve smluvním vztahu po dobu jednoho týdne, tedy do 7. dubna, za podmínek, které platily do 31.března. „Toto rozhodnutí jsme učinili jen, a výhradně, s ohledem na naše pacienty. Během tohoto týdne budou s VšZP nadále probíhat jednání se snahou o dosažení dohody o úpravě smluvních a cenových podmínek pro členy ZAP,“ píše se ve stanovisku ZAP. V rámci této dohody VšZP dala příslib, že v tomto období nebude přímo kontaktovat jednotlivé členy ZAP a lékaři sdružení v ZAP ve smyslu dosud platné smlouvy budou ošetřovat pojištěnce VšZP, aniž by jim vystavovali faktury za ošetření, posílali je na pobočky VšZP nebo je odmítli ošetřit. Státní pojišťovna garantuje v tomto týdnu úhradu poskytnuté zdravotní péče podle dosavadních smluvních podmínek.

Pokud by nedošlo alespoň k částečné dohodě, nastal by podle Márie Lévyové, prezidentky Asociácie na ochranu práv pacienta (AOPP), totální chaos a nejistota pro pacienty. „Je nám líto, že tento chaos se opakuje prakticky každý rok, bez ohledu na to, kdo je ve vládě,“ konstatuje Mária Lévyová. Pokud by se ZAP nedohodl s VšZP, tak by pacienti byli odkláněni k lékařům, kteří mají podepsanou smlouvu s VšZP. Ti by byli přetíženi a na pacienty by neměli čas. „Tento problém je třeba řešit komplexně, aby se stále neopakoval. Samozřejmě rozumíme i tomu, že lékaři nemohou dělat charitu a bojují za své požadavky. Je smutné, že na celou situaci opět doplácejí pacienti, kteří jsou ponecháváni v nejistotě. Zarážející jí i přístup ministerstva zdravotnictví, který jako akcionář státní zdravotní pojišťovny odmítá zasahovat do jednání i přesto, že je ohrožena léčba a zdravotní péče milionů pacientů,“ dodává šéfka AOPP.

Lékaři žádají spravedlivé podmínky

ZAP konstatuje, že nemůže přistoupit na jiné podmínky, než jaké má nastavené u ostatních zdravotních pojišťoven. „Takže totéž očekáváme od VšZP. Uvědomujeme si, že peníze potřebují všichni, ale zdravotníci jsou už opravdu na hraně. I kvůli pandemii koronaviru se nacházíme v situaci, kdy ambulantní sektor kolabuje. Mnozí lékaři v důchodovém věku pozavírali své ambulance nebo jednoduše zemřeli. A ve světle nového dofinancování zdravotnictví se stále nacházíme v situaci, kdy se může stát, že ambulantní sektor nebude fungovat. Když jsme se už před covidem neuměli dostatečně postarat o naše pacienty, neumím si představit, kdo se o ně bude starat dnes,“ konstatuje Jaroslava Orosová, prezidentka ZAP.

Svaz tvrdí, že pokud by vycházel z procent, která byla v rozpočtu plánována na ambulantní zdravotní péči, měl by dostat 66 milionů eur. ZAP zastupuje asi třetinu ambulantních lékařů na Slovensku. „Podle našich výpočtů nám VšZP nenabídla ani desetinu z této částky. Nejsme chamtiví, ale jde o to, abychom pokryli alespoň naše náklady,“ dodává prezidentka ZAP.

Pro pojištěnce VšZP se tedy od 1. dubna nic nezměnilo. Z veřejného zdravotního pojištění jim je nadále hrazeno poskytování zdravotní péče v rozsahu a za podmínek jako dosud, a to u všech smluvních partnerů i v ambulancích, které ZAP zastupuje. „ZAP a VšZP se dohodly, že v nejbližších dnech dotáhnou smluvní podmínky. V ostatních ambulancích, které nejsou v ZAP, již máme platné smluvní podmínky dohodnuty. VšZP má smluvní podmínky s Alianciou všeobecných lekárov Slovenska, která zastupuje všeobecné lékaře, kromě státních nemocnic i s dialýzami a finišuje smlouvy s lázeňskými zařízeními. Jednání s Asociáciou nemocníc Slovenska, směřující k dohodě, budou pokračovat v dubnu,“ konstatuje Eva Peterová, mluvčí VšZP.

Tři miliony pojištěnců VšZP tak mají relativně klid. Minimálně do 7. dubna. Co bude potom, záleží na dohodě, resp. nedohodě, VšZP a ZAP.

-bre-