Nový výkon pro distanční péči je podle náměstka VZP Jana Bodnára vlaštovkou pro telemedicínský program. Foto: Radek Čepelák

U VZP je ode dneška možné vykazovat nový kód pro distanční péči. Mělo by jít o vlaštovku telemedicínských přístupů

Ode dneška by praktičtí lékaři měli mít k dispozici nový kód pro poskytování distanční péče. Ten tak u VZP plynule naváže na „covidový“ kód pro distanční péči, jehož platnost skončila včera. Nový kód nabídne svým smluvním partnerům také ČPZP. Praktici díky tomu budou moci i nadále v jasně definovaných případech poskytovat péči na dálku, což koresponduje s tím, na co už jsou pacienti zvyklí, a zároveň může pomoci se zvládáním péče o lidi z Ukrajiny.

„Dosavadní výkon více souvisel s covidovou problematikou, která už v zásadě pomíjí. My vnímáme nutnost rozvíjení telemedicínských přístupů, a tohle je první vlaštovka. Praxe ukázala, že tento kód je u praktických lékařů na místě a má potenciál zajistit lepší sledování zdravotního stavu pacienta, zároveň vyšší komfort pro pacienta a rychlou dostupnost kontaktu s lékařem, takže přístup budeme rozvíjet i nadále v rámci našeho plánovaného programu Telemedicína,“ uvádí náměstek VZP Jan Bodnár.

Výkon 01300 – Distanční konzultace zdravotního stavu s praktickým lékařem platil od září 2020 a včera VZP spolu s ČPZP jako poslední dvě pojišťovny jeho platnost ukončily. Ostatní plátci přestali distanční péči hradit k nelibosti praktiků bez konzultace už o měsíc dříve.

I když přitom bylo poskytování distanční péče někdy kritizováno s tím, že je nadužíváno, jen těžko si lze představit, že by bez něj lékaři pandemii zvládli. Zároveň si i pacienti zvykli na to, že je v některých případech tuto cestu možné využít, což pak může oběma stranám odlehčit. Proto se také VZP rozhodla, že je na místě distanční péči umožnit i do budoucna, a spolu s praktiky připravila nový výkon 01305. K jeho využívání jsou zároveň nastavena taková pravidla, aby byl používán jen v jasně indikovaných případech a nedocházelo tak k jeho nadužívání. Výkon je koncipován tak, že jej praktický lékař může použít u pacientů, které má dlouhodobě v péči a které zná, tedy že u nich provedl v posledních dvou letech preventivní prohlídku nebo je dispenzarizuje na některé z chronických onemocnění.

Distanční péče může systém zefektivizovat

Nový kód je možné vykazovat VZP od dnešního dne s tím, že pojišťovna výkon automaticky nasmlouvá všem smluvním partnerům odbornosti 001 a 002 (tedy praktickým lékařům pro dospělé a praktickým lékařům pro děti a dorost), takže není třeba o nic žádat. Sdružení praktických lékařů už také oslovilo zaměstnanecké zdravotní pojišťovny s tím, jestli se k úhradě nového výkonu přidají. Jak přitom ZD informovala zdravotní ředitelka ČPZP Renáta Knorová, i tato pojišťovna nový kód svým smluvním partnerům nabídne.

Kód bude ohodnocen 135 body oproti tomu „covidovému“, který měl 160 bodů. „Je to dáno výpočtem, který je postaven na standardním kalkulačním vzorci, kde se počítá především, jaký je přínos výkonu, kolik si žádá času ze strany lékaře a také režijní náklady. Je však potřeba doplnit, že finální hodnota v korunách, kterou praktickému lékaři uhradíme, je dále ovlivněna hodnotou bodu, která je aktuálně u praktických lékařů stanovena ve výši 1,20 Kč až 1,29 Kč podle plnění kvalitativních kritérií,“ vysvětluje Jan Bodnár.

Praktici i pojišťovna doufají, že výkon může ordinacím odlehčit i při péči o uprchlíky z Ukrajiny. „Může to celý systém efektivizovat, protože se tak částečně může uvolnit fyzická kapacita praktiků,“ konstatuje náměstek Bodnár.

V tuto chvíli je zatím nový výkon nasmlouván jen do konce roku. „Pak bychom rádi udělali širší dohodu související s dalšími odbornostmi a budeme dál rozvíjet koncept telemedicíny. Doufáme tedy, že už budeme mít nějaký nový model, jako je VZP Plus – Telemedicína,“ doplňuje Bodnár.

-mk-