Berounská nemocnice motivuje své pracovnice k dřívějšímu návratu do zaměstnání. Vizualizace nové mateřské školky. Foto: AKESO Holding

V Berouně se příští rok otevře psychiatrická klinika za víc než miliardu Kč

Rehabilitační nemocnice Beroun, která je součástí AKESO Holdingu Sotiriose Zavalianise, pokračuje v rozsáhlých investicích do areálu. Dokončila nový pavilon oddělení jednodenní péče za 200 milionů korun a příští rok vedle něj otevře psychiatrickou kliniku za více než miliardu korun. Nemocnice pro zaměstnance vybudovala také mateřskou školu s kapacitou 48 míst, stavba včetně vybavení vyšla na 30 milionů Kč. Skupina loni utržila 4,5 miliardy korun a letos očekává tržby téměř pět miliard, řekl Zavalianis novinářům při dnešním slavnostním otevření školky.

Do nemocniční mateřské školy lze umístit děti už od dvou let, k dispozici mají dvě třídy, jídelnu prostory na hraní a spánek. Berounská nemocnice tak motivuje své pracovnice k dřívějšímu návratu do zaměstnání. Skupina už dříve zřídila školku pro zaměstnance také v hořovické nemocnici, její kapacita ale nestačí a bude se rozšiřovat.

V nově vybudovaném pavilonu jednodenní péče vznikly další operační sály, pracoviště sterilizace a 36 nových lůžek. Celková kapacita oddělení tak vzrostla na 76 míst. V případě psychiatrické kliniky je hotová hrubá stavba, během tohoto měsíce stavbaři dodělají fasádu. Uvnitř se už pracuje na elektroinstalaci, dělníci také osazují klimatizaci a topení.

Takzvané Centrum duševní rehabilitace bude mít kapacitu 180 až 220 lůžek a počítá se s velkým prostorem pro specializované ambulantní služby, určeno bude pro pacienty se standardním spektrem diagnóz. „První pacienty budeme přijímat nejpozději v létě 2023,“ uvedl František Vlček z vedení holdingu.

Zařízení se podle něj bude zprovozňovat postupně, na začátku bude mít třeba kapacitu jen 50 až 60 lůžek. Podle Vlčka by na nové psychiatrické klinice mělo být zaměstnáno 250 zdravotníků, z toho 40 až 50 lékařů. „Ozývá se nám spousta mladých zdravotníků, kteří by tady chtěli absolvovat přípravu na atestaci z psychiatrie a celoživotní vzdělávání,“ dodal Vlček.

Náklady na stavbu psychiatrické kliniky budou 1,1 až 1,2 miliardy korun. Skupina má vlastní stavební firmu a nárůst cen stavebních materiálů se podle Zavalianise do projektu příliš nepromítl. „Všechny dodávky byly předem nasmlouvané, takže se až tak neprodraží. Ale nové stavby se prodraží,“ dodal s poukazem na další projekty, které skupina chystá nebo má už započaté. V hořovické nemocnici buduje například byty pro zaměstnance nebo nový pavilon za 2,8 miliardy korun, díky němuž se toto zdravotnické zařízení bude moci v případě potřeby proměnit v takzvanou pandemickou nemocnici.

Kvůli rozšiřování nemocničních areálů bude nutné nabrat nový personál, Zavalianis by v příštích třech letech rád přijal až 1200 nových zaměstnanců. Nyní skupina zaměstnává 2800 lidí. Holding zaměstnance láká například na možnost bydlení, umístění dítěte do školky, svozy do zaměstnání nebo právní služby zdarma.

Součástí AKESO Holdingu je kromě berounské a hořovické nemocnice také radiologické a onkologické centrum Multiscan Pardubice či diagnostické centrum v pražských Nových Butovicích. Zavalianis je stoprocentním vlastníkem skupiny, narodil se v Řecku a do tehdejšího Československa přijel studovat v roce 1984. V minulosti získal titul podnikatele roku ve středních Čechách.

-čtk-