Málokdo již dnes pochybuje o tom, že nízká úroveň zabezpečení informačních systémů a sítí ohrožuje samotný chod nemocnice. Foto: Pixabay

Kvalitní péče se dnes již neobejde bez kvalitní kyberochrany. Jak bezpečně fungovat v 21. století poradí konference o kyberbezpečnosti ve zdravotnictví

Elektronizace, digitalizace, data. Bez toho už to dnes v českém zdravotnictví zkrátka nejde. Druhou stranou téže mince je kybernetická bezpečnost. Tím, jak se zdravotnická zařízení a jejich partneři v systému zdravotní péče stále více propojují, je třeba budovat i kvalitní ochranu přenášených dat. V systému však chybí lidé, zkušenosti i know-how, jak opakovaně zaznívá od expertů i vedení nemocnic. Alespoň částečně se tento hendikep pokusí napravit konference Kybernetická bezpečnost ve zdravotnictví, kterou ve dnech 9.-10. června pořádá v Brně společnost Atos IT Solutions and Services.

Během akce vystoupí nejen domácí a zahraniční experti na kybernetickou ochranu a zástupci z vedení nemocnic se svými radami a zkušenostmi, ale také představitelé českého a slovenského ministerstva zdravotnictví a pro místní rozvoj. Nebude chybět ani zástupce Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Účastníci konference nahlédnou pod pokličku kyberbezpečnosti z různých úhlů pohledu – manažerského, uživatelského, projektového i finančního. Opominuty nezůstanou ani úkoly a povinnosti vyplývající pro stále se rozšiřující počet nemocnic ze zákona o kybernetické bezpečnosti.

Už ani jeden nevěřící Tomáš

Počet kyberútoků na nemocnice dlouhodobě stoupá, na síle nabyly podle NÚKIB jak v době vrcholící pandemie covidu-19, tak i nyní v souvislosti se situací na Ukrajině, kdy se dokonce hovoří otevřeně o hybridní válce.

Závažné následky, které napadení nepřipravené nemocnice mívá, jak se ukázalo například u Fakultní nemocnice v Brně v březnu 2020 se škodou dosahující stovek milionů korun, snad přesvědčilo i poslední nevěřící Tomáše, že nedostatečné zabezpečení informačních systémů a sítí spolu s nízkou informovaností a neznalostí uživatelů o tom, jak se ve virtuálním prostředí chovat, ohrožuje samou podstatu chodu zařízení.

Jak se na to nemocnice mohou připravit? Jaká řešení a postupy zvolit a hlavně – jak přesvědčit vlastní personál, že i ten nejposlednější uživatel je klíčový? Jak připravit a financovat projekty, které mohou nemocnice, jejich personál a také pacienty bezpečně převést do reality 21. století? Odpovědi nabídne brněnská konference.

Termín: 9. – 10. června 2022

Místo: Orea Congress Hotel Brno, Křížkovského 458

Program, registrace a další podrobnosti zde.

-sed-