Vstup do Chrudimské nemocnice. Foto: Nemocnice Pardubického kraje

MfD: Novým ředitelem Pardubické a Chrudimské nemocnice bude Jan Marounek

Novým oblastním ředitelem Pardubické a Chrudimské nemocnice bude od poloviny července Jan Marounek, dosavadní ředitel odboru ochrany veřejného zdraví na ministerstvu zdravotnictví. Vyhrál výběrové řízení na uprázdněnou pozici, na niž v prosinci 2020 rezignoval Miroslav Sirový. Marounek v únoru 2021 čelil kritice za účast na fotbalovém zápase Slavie s anglických Leicesterem v době přísných covidových omezení a tehdejší ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) jej odvolal z funkce zástupce hlavní hygieničky, uvádí dnešní Mladá fronta Dnes (MfD).

„Vybírali jsme ze dvou uchazečů. Ve výběrovém řízením byl naprosto excelentní. Chtěla jsem jasné odpovědi, ty mi dal, pohled na zachování Chrudimské nemocnice a na provoz má stejný jako já, neviděla jsem důvod, proč ho nevzít,“ řekla MfD náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková (STAN), která je zodpovědná za zdravotnictví.

Deník poukazuje také na skutečnost, že Marounek je zetěm radního Pardubického kraje Alexandra Krejčíře (ODS). Ten odmítl, že by mohlo jít o střet zájmů s tím, že na starost má jinou gesci a rada kraje nerozhoduje o personálních záležitostech nemocnice. Pardubický kraj je ale jediným akcionářem společnosti Nemocnice Pardubického kraje, radní pravidelně o záležitostech nemocnice rozhodují jako členové valné hromady. O záležitostech nemocnice jednali například 2. května i 9. května. Veřejnost se prakticky nikdy nedozví, o čem rozhodli, radní tyto informace nezveřejňují.

Chrudimská nemocnice čelí personálním problémům. Interní příjmová ambulance od loňského září musela omezit ústavní pohotovost. Nedostatek lékařů má i dětské oddělení, odkud odchází primář David Kasal.

-čtk-