Pátý nejbohatší člověk planety Warren Buffet opouští farmaceutický business. Foto: Pixabay

Miliardář Buffett přeskupil své investice. Překvapivě se zbavil podílů ve dvou velkých farmafirmách

Pátý nejbohatší člověk planety, americký miliardář a investiční mág Warren Buffett po nějakém čase opět přeskupil svoje majetkové podíly. Zatímco v době vrcholící pandemie koronaviru posiloval pozici svého investičního impéria Berkshire Hathaway ve farmaceutickém sektoru, nyní se ukázalo, že naopak dvě velké farmaceutické firmy pustil k vodě.

Přestože jedno z hesel 91letého amerického miliardáře zní „Pokud nejste ochotni akcii držet deset let, neuvažujte ani, že byste ji drželi deset minut“, sám se jím příliš neřídí. Neplatí to sice o jeho oblíbeném výrobci limonád Coca-Cola ani technologické společnosti Apple, zato k akciím velkých farmaceutických firem se chová zcela v rozporu se svým dlouholetým přesvědčením.

Dokazují to aktuálně zveřejněné údaje o tom, jak Buffettovo investiční impérium, holdingová společnost Berkshire Hathaway, změnila skladbu svého aktuálního portfolia. Zatímco během vrcholící pandemie koronaviru Buffett prostřednictvím své firmy nakupoval akcie velkých farmaceutických společností, už v průběhu loňského podíly v těchto společnostech snižoval a nyní se zbavil i posledních z nich. Vyplývá to z informací portálu ForexLive.com.

Farmaceutický průmysl? Nejprve masivní nákupy, nyní exit

Buffett prodal přes tři miliony akcií farmaceutické společnosti AbbVie v hodnotě převyšující 410 milionů dolarů a také 5,2 milionu akcií společnosti Bristol-Myers Squibb v hodnotě 324,4 milionu dolarů. Miliardář také výrazně zredukoval svůj podíl ve společnosti Royalty Pharma o více než 80 procent. Počet akcií, které Buffett v této firmě vlastnil, klesl z původních 7,15 na nynějších 1,5 milionu kusů. Hodnota Buffettova podílu činí přibližně 58 milionů dolarů.

Warren Buffett se přitom v průběhu roku 2020 při investování do farmaceutického sektoru nijak nežinýroval. Naopak, velmi obratně se zbavoval akcií leteckých společností, které se kvůli pandemií dostávaly do stále větších problémů, a uvolněné prostředky směřoval do farmaceutických obrů jako již zmíněných AbbVie a Bristol-Myers Squibb, ale také do společností MSD (americký Merck), Pfizer nebo Teva.

Podle portálu Fiercepharma.com Buffett do těchto firem před dvěma lety investoval téměř 5,7 miliardy dolarů (bezmála 133 miliard korun). Jenže akcií některých společností se začal po několika měsících zbavovat. Ke konci druhého čtvrtletí loňského roku snižoval své podíly v AbbVie a Bristolu, podíl v MSD snížil takřka na polovinu (ve zbytku loňského roku je prodal zcela).

V té době také zcela vystoupil z akcií biotechnologické společnosti Biogen, do které postupně investoval od roku 2019. V únoru letošního roku také vyšlo najevo, že Warren Buffet rozprodal veškeré akcie společnosti Teva.

Warren Buffett kupuje akcie už od svých 11 let

Warren Buffett je doslova živoucí investorskou legendou. Svůj obchodní talent prokazoval už odmalička. Na konci 30. let minulého století, kdy se Spojené státy vzpamatovávaly z následků nejhorší hospodářské krize v historii, Buffett zrealizoval svoje první „kšefty“, když vydělal na plechovkách Coca-Coly. Svou investici tehdy zhodnotil o celou pětinu a možná právě v tomto okamžiku se zrodila jeho slabost pro výrobce hnědé limonády.

Když Buffettovi bylo 11 let, koupil své první akcie. Jednalo se o společnost Cities Services a Buffett je pořídil za 38 dolarů. Jejich cena nejprve klesla, Buffett si ale počkal a prodal je, když se obchodovaly za dolarů čtyřicet. Kdyby ještě počkal, mohl je prodat za 200 dolarů – na takovou cenu totiž vylétly krátce poté, co se jich Buffett zbavil.

Do společnosti Berkshire Hathaway Warren Buffett začal investovat již na počátku 60. let a v jejich polovině už nad firmou získal kontrolu. Původně textilní společnost Buffett přetvořil v obří holding, jehož tržní hodnota v současné době dosahuje kolem 670 miliard dolarů.

V jejím portfoliu najdeme vedle Coca-Coly také společnost Kraft Heinz, výrobce známého kečupu, Bank of America, American Express, ale rovněž Apple nebo nejnověji výrobce videoher Activision Blizzard. Buffett v posledních měsících velmi posiluje investice právě do technologických firem, v nichž zjevně vidí potenciál. Podobně jako ho před dvěma lety (neomylně) viděl ve výrobcích léků nebo očkovacích látek. Buffettův majetek se v současnosti odhaduje na 110 miliard dolarů (asi 2,6 bilionu korun).

Petr Musil