Foto: Pixabay

Ministři představili valorizační mechanizmus. Platba za státní pojištěnce by se dle něj měla dvěma tisícům přiblížit v roce 2025

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) včera představili valorizační mechanizmus plateb za státní pojištěnce. Ten se ovšem odráží až od letošní snížené platby, což vede k tomu, že výši, kterou původně pro tento rok schválila vláda Andreje Babiše, se přiblížíme až za dva roky. To také kritizují opoziční poslanci, kteří sice pravidelnou valorizaci prosazují, na začátku by ovšem nesmělo stát vyvedení peněz z českého zdravotnictví. Představený mechanizmus pak zcela odsoudila Česká lékařská komora, podle níž je nastaven tak, že se podíl platby státu na celkových příjmech systému veřejného zdravotního pojištění bude snižovat.

„Zásadním pilířem stability systému veřejného zdravotního pojištění je valorizace úhrad za státní pojištěnce. Aby mohly pojišťovny v dlouhodobém horizontu plánovat zvyšování kvality zdravotní péče, musí mít jasnou představu, jak se bude vyvíjet a růst úhrada za státní pojištěnce. Jsem rád, že se nám po debatách s ministerstvem financí podařilo najít konsenzus a vytvořit valorizační vzorec tak, že dokážeme predikovat vývoj úhrad za státní pojištěnce v následujících třech, čtyřech letech, a tím pádem nabídnout českému zdravotnictví stabilitu přítoku financí za státní pojištěnce. To by mohlo vést k druhému plánu, který máme, a to, aby dohodovací řízení nebylo meziroční, ale mělo dvou až tříletý interval. Tím pádem by se jasně dala naplánovat péče nejen akutní, ale především o pacienty v centrové léčbě a o pacienty chronické,“ uvedl včera na tiskové konferenci ve sněmovně Vlastimil Válek.

„Velmi důležitým aspektem je to, že budeme schopni plánovat. Jedním z témat ve vládním prohlášení bylo dlouhodobější plánování úhrad zdravotních služeb mezi plátci a poskytovateli. Model, který je představován, umožňuje, abychom při diskuzi s našimi partnery v rámci dohodovacích řízení nastavovali úhrady nejen pro další rok bez jistoty vývoje do budoucna, ale dívali se i o dva roky dále a bavili se o tom, jak nastavit úhrady tak, aby byly trvale udržitelné,“ doplňuje ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Valorizace plateb za státní pojištěnce, která je i součástí vládního prohlášení, by měla být představena dnes na sněmovním zdravotnickém výboru. Mechanizmus by měl být připojen formou pozměňovacího návrhu k vládnímu návrhu zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, který prošel prvním čtením.

„Vedli jsme odborné debaty, jaký valorizační mechanizmus zvolit, a rozhodli jsme se jít osvědčenou cestou. Nakonec se jako nejvhodnější model ukázal ten, který známe ze systému penzí, tedy aby se valorizovalo o inflaci a polovinu růstu reálné mzdy. V okamžiku, kdy by některý z ukazatelů byl minus, což nepředpokládáme, by tam byla nula, takže systém neumožní klesání plateb,“ vysvětluje ministr financí Zbyněk Stanjura.

ČLK: návrh je ještě horší, než jsme se obávali

Podle navrhovaného mechanizmu by příští rok měla částka činit 1878 Kč na osobu měsíčně, v roce 2024 by dle aktuální makroekonomické predikce mohla vzrůst na 1959 Kč a v roce 2025 na 1998 Kč. V celkovém objemu by platby za státní pojištěnce příští rok činily 139,7 miliardy (o 10,6 miliardy více než letos), v roce 2024 145,9 miliardy a 2025 148,8 miliardy.

Na druhou stranu je nutno připomenout, že v tomto roce chce vláda snížit platby za státní pojištěnce tak, že v druhém pololetí budou činit 1567 korun za pojištěnce měsíčně a v součtu tak místo Babišovou vládou schválených 1967 korun bude letos platba zachována na úrovni loňského roku. Původně schválené výše tak prostřednictvím valorizačního mechanizmu dosáhneme za dva roky.

Návrh proto rozhodně nepotěšil Českou lékařskou komoru. „Jsem rád, že návrh systému valorizace platby za tzv. státní pojištěnce je konečně venku. Alespoň víme, proti čemu protestovat. Ten návrh je totiž ještě horší, než jsme se obávali,“ konstatuje prezident ČLK Milan Kubek. „Valorizační mechanismus je navíc nastavený tak, že se podíl platby státu na celkových příjmech systému veřejného zdravotního pojištění bude snižovat a úměrně tomu se budou prohlubovat ekonomické problémy našeho zdravotnictví. Opravdu podivné poděkování zdravotníkům za to, že jsme po dva roky v epidemických vlnách udržovali s vypětím všech sil ekonomiku této země v chodu,“ dodává Kubek.

Valorizací chce koalice zakrýt tunel, říká poslanec Farhan

Návrh byl včera rozeslán i dvěma opozičním klubům. „Platí, co jsme s panem ministrem a předsedou zdravotnického výboru slíbili během prvního čtení, tedy že budeme rádi, když se k návrhu připojí. Bude záležet na druhé straně, jestli povedeme věcnou debatu. Mohou padnout i další návrhy, my se další debatě nebráníme, nicméně jsme přesvědčeni, že tento návrh je správný,“ míní Stanjura.

Jak se tedy na návrh valorizace dívá opozice? „Valorizační mechanismus je potřebný, navržené parametry musíme analyzovat a zhodnotit jejich soulad s potřebami rozvoje zdravotnictví v nadcházejících letech. Je ale zjevné, že valorizačním mechanismem chce koalice zakrýt tunel v příjmech českého zdravotnictví, o který se pokouší snížením plateb za státní pojištěnce. Z letošních 1967 korun za státního pojištěnce chtějí tři roky “valorizovat”, aby se po třech letech “provalorizovali” k 1998. Snížením základu pro valorizaci o několik desítek miliard v roce 2022 a 2023 sebere vláda zdravotnictví vítr z plachet. V platbách roku 2022 a 2023 není zohledněna mimořádně vysoká inflace letošního roku, takže to reálně ubírá českému zdravotnictví další desítky miliard korun v reálné hodnotě plateb za zdravotní péči. I kdybychom si navržený valorizační mechanismus vyhodnotili jako technicky zdařilý, skandální je, že na jeho začátku stojí tunel na příjmy českého zdravotnictví,“ domnívá se člen sněmovního zdravotnického výboru a předseda podvýboru pro lékovou politiku, přístrojovou techniku a zdravotnické prostředky Kamal Farhan (ANO).

Podobně to vidí předsedkyně poslaneckého klubu ANO a bývalá ministryně financí Alena Schillerová. „Sice mě alespoň částečně těší, že jsme naším tlakem přiměli vládu, aby ustoupila od záměru vzít pojišťovnám 14 miliard bez záruky budoucího navyšování, ale stále je to od vlády zoufalý hazard s kvalitou a dostupností lékařské péče. Máme za sebou covidové roky, které znamenaly ohromné výdaje, teď se potkáme s uprchlickou krizí, a ta může znamenat více než 320 tisíc nových státních pojištěnců. Pojišťovny si sice vytvořily rezervy, ale například VZP nyní počítá s deficitem 11 miliard. Při současném nastavení valorizace, jak ho dnes představil ministr Stanjura a ministr Válek, to přitom znamená, že na úroveň příspěvku za státní pojištěnce 1 967 kč, který nastavila naše vláda, se dostaneme za 2 až 3 roky. A to musíme vzít v úvahu i míru inflace, která se vládě utrhla ze řetězu,“ konstatuje Schillerová.

Michaela Koubová