Foto: Pixabay

Nelidské a iracionální. Žurnál The Lancet kritizuje snahy o omezení práva na interrupci v USA

Pokud americký Nejvyšší soud potvrdí své stanovisko ohledně interrupcí, budou umírat ženy v důsledku nebezpečných interrupcí. Soudce Samuel Alito se svými kolegy, kteří budou hlasovat pro tento návrh, budou mít na rukou krev. Takto ostře kritizuje prestižní medicínský žurnál The Lancet uniklý návrh Nejvyššího soudu USA, který by měl zrušit legalizaci interrupcí na federální úrovni a vrátit rozhodování o legislativě v této otázce na úroveň jednotlivých amerických států. V praxi by to znamenalo omezení dostupnosti bezpečných interrupcí a naopak otevření cesty k provádění těchto zákroků různě pokoutně, tedy s mnohonásobně vyššími zdravotními riziky.

Zatím je právo na interrupci ve Spojených státech amerických garantováno americkou ústavou. Je však možné, že se rozhodování o tom, zda vůbec a případně za jakých podmínek budou interrupce v zemi legální, vrátí na úroveň jednotlivých států. To by prakticky vedlo k omezení jejich dostupnosti a přineslo značná zdravotní rizika pro těhotné ženy a dívky. Nedávno uniklé připravované stanovisko Nejvyššího soudu, které vypracoval soudce Samuel Alito, vyvolalo ostré reakce i v odborné komunitě.

Proti omezování přístupu k bezpečným, tedy legálním, interrupcím, se postavil i prestižní medicínský žurnál The Lancet ve svém nejnovějším vydání. „Je tak šokující, nelidské a iracionální, že soud své rozhodnutí zakládá na dokumentu z 18. století, který ignoruje realitu žen 21. století. Historii a tradici můžeme respektovat, ale musí být pouze dílčími průvodci,“ konstatuje redakční komentář věnovaný současné situaci v USA. Navzdory tomu, že soudce Alito detailně popisuje historii interrupcí, „absolutně nebere v potaz zdraví dnešních žen, které žádají o interrupci“. Ve své zprávě také opakovaně klade rovnítko mezi provádění interrupcí a trestný čin vraždy. Své stanovisko pak zdůvodňuje tím, že právo na interrupci není „hluboce zakořeněné v dějinách a tradicích této země“, proto by tedy měl být zrušen i rozsudek v případu Roe versus Wade (pozn. redakce – rozhodnutí Nejvyššího soudu, které před více než padesáti lety fakticky otevřelo cestu k legalizaci interrupcí v USA).

Zákaz interrupcí není řešením, jen povede ke zbytečným úmrtím

Nechtěná těhotenství stejně jako interrupce jsou podle komentáře univerzálními jevy, které jen tak nezmizí jen proto, že dojde k legislativnímu zákazu provádění tohoto zákroku. „Na celém světě každý rok dojde ke 120 milionům nechtěných těhotenství. Z toho tři pětiny skončí interrupcí. Odhaduje se, že asi 55 procent z nich je bezpečných, což znamená, že jsou provedeny medicínsky doporučenou metodou a vyškoleným poskytovatelem. Tato skutečnost znamená, že 33 milionů žen ročně je zanecháno napospas tomu, že podstoupí interrupci nebezpečně, a jejich životy jsou v ohrožení, protože zákony omezují jejich přístup k interrupcím,“ shrnuje globální situaci The Lancet.

V USA je navíc situace ještě zhoršena třídními a rasovými rozdíly, které zhoršují dostupnost této zdravotní péče pro ženy. Jak již dříve upozornila Světová zdravotnická organizace (WHO), bezpečné interrupce patří mezi základní zdravotní péči a snahy o jejich omezování vedou pouze ke zbytečnému utrpení žen a dívek. „Ženy by vždy měly mít právo rozhodnout se, když se jedná o jejich těla a zdraví. Omezování přístupu k interrupcím nevede k redukci počtu těchto zákroků, pouze častěji vede ženy a dívky k tomu, aby vyhledávaly ty nebezpečné. Mít přístup k bezpečným interrupcím zachraňuje životy,“ uvedl na svém facebookovém profilu Tedros Adhanom Ghebreyesus, generální ředitel WHO.

Podle žurnálu The Lancet je v USA u afroamerických žen dvojnásobně vyšší míra nechtěných těhotenství než u bělošek nehispánského původu. Úmrtnost těhotných Afroameričanek je pak trojnásobně vyšší než u bělošek, což je do značné míry dáno právě tím, že podstupují interrupce různě pokoutně, tedy mnohem rizikověji. „Tyto ostré rasové a třídní rozdíly vyžadují naléhavá řešení, nikoliv vytváření dalších překážek,“ konstatuje úvodník.

„Faktem je, že pokud Nejvyšší soud USA potvrdí svůj návrh stanoviska, ženy budou umírat. Soudci, kteří hlasují pro zrušení rozhodnutí Roe vs. Wade, neuspějí v tom, že by zastavili interrupce, pouze zastaví bezpečné interrupce. Alito a jeho příznivci budou mít na rukou ženskou krev,“ kritizuje ostře situaci Lancet.

Dostupné bezpečné interrupce jsou základním ženským právem

Žurnál The Lancet se ve svém stanovisku obává toho, že možné omezení legálních, tedy bezpečných, interrupcí, otevře cestu k dalšímu nebezpečnému omezování ženských sexuálních a reprodukčních práv: „Dostupnost „základního balíčku“ intervencí v oblasti sexuálního a reprodukčního zdraví by měla být základním právem všech žen – včetně komplexní sexuální výchovy, přístupu k moderním antikoncepčním prostředkům, péče v oblasti zajištění bezpečných interrupcí, prevence a léčby HIV a dalších pohlavně přenosných chorob, prevence a léčby genderově podmíněného násilí, poradenství v oblasti sexuálního zdraví a léčby neplodnosti. Jakou společností se USA staly, když dovolí malé skupině soudců ubližovat ženám a komunitám, které mají chránit?“

Argumentace konzervativních soudců tak bohužel otevírá cestu k přehodnocování legislativy v dalších oblastech od rovnosti manželství, tedy umožnění uzavírání manželství také gay a lesbickým párům, po dostupnost antikoncepce. „Pokud Nejvyšší soud odepře ženám právo na bezpečnou interrupci, půjde ve skutečnosti o soudní potvrzení kontroly žen ze strany státu,“ shrnuje The Lancet možný vývoj situace.

Ludmila Hamplová