Nemocnice chtějí zachovat kvalitu a úroveň poskytované péče, někde se však zvýšené náklady promítnout musí. Tím bude například hospodářský výsledek. Foto: Pixabay

Nemocnicím stoupají náklady za energie, léky i zdravotnický materiál. Někde razantně

Nárůst cen energií o stovky procent, dlouhodobé výpadky některých léčiv, zdravotnický materiál za násobky dřívějších cen. I to jsou zkušenosti nemocnic, které na dotaz Zdravotnického deníku přiblížily dopady zdražování na své hospodaření. Nemocnice chtějí zachovat kvalitu a úroveň poskytované péče, někde se však zvýšené náklady promítnout musí. Tím bude například hospodářský výsledek.

„Ceny energií a plynu v kategorii velkoodběru se nezvýšily, máme je fixované do konce roku. Cena tepla meziročně vzrostla přibližně o čtyři procenta.  V kategorii maloodběru (minoritní objem) se však razantně zvýšily v souvislosti s krachem příslušného dodavatele a nasmlouváním nového,“ říká Roman Uhlík, zástupce ředitele pro ekonomiku a provoz Oblastní nemocnice Kolín.

Fakultní nemocnice Motol poukazuje na skokový růst cen za elektřinu a plyn porovnáním nákladů za měsíc leden v loňském a letošním roce.  Zatímco náklady na elektřinu činily v roce 2021 necelých 10 milionů, v lednu letošního roku to bylo téměř 17 milionů korun. Meziročně se jedná o růst ve výši 171 procent. Cena za plyn vzrostla meziročně dokonce o 211 procent z loňských 8,39 milionů na letošních 17,68 milionů korun. „Původní odhad dle vysoutěžených cen ministerstvem zdravotnictví byl ještě vyšší, ale letos byl relativně teplý leden,“ dodává mluvčí nemocnice Pavlína Danková.

Nárůst nákladů na energie během posledního půl roku potvrzuje také Fakultní nemocnice Hradec Králové, konkrétně o 0,75 procent z celkového obratu. Jedná se o částku 61 milionů korun.

Růst nákladů za léky se obtížně hodnotí

Růst nákladů během posledního půl roku v řádech jednotek procent evidují shodně nemocnice i u léků, ovšem globální srovnání ve smyslu celkových nákladů podle zástupců jednotlivých nemocnic mohou být zavádějící. „V jednom pololetí jsou prázdniny a provoz nemocnice, a tedy i spotřeba léků, je pak logicky nižší. Naopak na začátku roku 2021 jsme měli poměrně dost pacientů na Zolgensmu, kteří táhli náklady ohromně nahoru. Nicméně tento typ léků se s pojišťovnami řeší jiným způsobem než běžné výdaje na léky,“ vysvětluje vedoucí lékárník Nemocniční lékárny Fakultní nemocnice Motol Petr Horák.

Podobně reaguje i vedoucí Oddělení komunikace Fakultní nemocnice Ostrava, kde porovnání posledních dvou pololetí (celkem dvanácti měsíců do března 2022) ukazuje navýšení procentuálního podílu nákladů na léky o 2,2 procenta. „Tento nárůst je ovšem zavádějící, a to z důvodu vývoje konkrétních pacientů léčených ve specializovaných centrech. Dále se na nárůstu podílela také léčba pacientů s covidem formou monoklonálních protilátek, veklur a antivirotik,“ uvádí Petra Petlachová.

U cen léků dochází zatím jen k mírnému nárůstu v řádu maximálně jednotek procent také v Oblastní nemocnici Kolín. Celkové náklady za první čtvrtletí roku 2022 zůstávají přibližně na úrovni loňského roku. „Nelze to dobře porovnávat, protože v tomto období v loňském roce kulminovala pandemie koronaviru. Větším problémem se stávají výpadky některých léčiv, i jen těžko nahraditelných, často i dlouhodobé,“ upozorňuje Uhlík.

Dražší je zejména plast

Poukazuje však na prudký nárůst ceny speciálního zdravotnického materiálu, který Oblastní nemocnice Kolín zaznamenává od začátku letošního roku. „Nárůst se podle komodit liší, pohybuje se od desítek procent až po násobky předchozích cen. Zejména se to týká výrobků z bavlny, celulózy a velmi výrazně i plastových výrobků. Ceny však musíme zpravidla akceptovat, pokud chceme zachovat kvalitu a úroveň poskytované péče. Možnosti levnějších náhrad jsou velmi omezené,“ uzavírá Uhlík.

Růst nákladů za zdravotnický materiál potvrzují také ostatní nemocnice. V nárůstu se promítá zejména vliv spotřeby labodiagnostik s vazbou na PCR testy, léčba pacientů s covidem-19 a podobně. Například ve Fakultní nemocnici Motol tyto náklady činily od začátku roku 450 milionů korun, což je o devět procent vyšší částka než za stejné období roku 2021.

Fakultní nemocnice Hradec Králové zaznamenává v této oblasti větší problémy až během posledních týdnů, a to formou výpovědí dodavatelských smluv. Na tuto skutečnost reaguje změnou obchodních vztahů, zvýšené náklady se podle specialisty PR a marketingu Jakuba Sochora zcela jistě projeví také na hospodářském výsledku nemocnice.

Negativní vliv na hospodářský výsledek budou mít rostoucí náklady i v Oblastní nemocnici Kolín. „Žádné aktivity zatím neomezujeme, dostupnost lékařské péče po období covidové pandemie nechceme dále ztížit. Zdražování a vyšší náklady se budou v průběhu času projevovat na zhoršování hospodářského výsledku společnosti,“ komentuje situaci zdejší zástupce ředitele.

S navýšením nákladů pro rok 2022 se naopak počítalo ve Fakultní nemocnici Ostrava. „Vzhledem k tomu, že jsme se zvýšením nákladů v rozpočtu počítali, stejně jako se zvýšením výnosů, řešíme aktuálně pouze problém s (proti plánu) větší spotřebou léčiv v některých specializovaných centrech. V této věci jednáme s vedením zdravotních pojišťoven,“ uzavírá mluvčí Petra Petlachová.

Silvie Purmová