Případ zdravotní sestry Kláry Pavlišové obžalované z ublížení na zdraví z nedbalosti se vrací z Ústí nad Labem do Děčína. Foto: Pixabay

Případem zdravotní sestry se bude opět zabývat okresní soud v Děčíně

Případem zdravotní sestry Kláry Pavlišové (dříve Vtelenské) obžalované z ublížení na zdraví z nedbalosti se bude opět zabývat okresní soud v Děčíně. Dnes o tom rozhodl odvolací soud v Ústí nad Labem, protože se podle členů senátu prvostupňový soud nedostatečně vypořádal s důkazy, které svědčily ve prospěch obžalované. Rozhodnutí děčínského soudu o podmínečném trestu je zrušené. Pavlišová dnes novinářům řekla, že necítí úlevu, protože se tímto věc protáhla.

Obžaloba ji viní z toho, že píchla pacientovi neznámou látku a on následně ochrnul. Případ se stal na podzim roku 2017, když šestasedmdesátiletý pacient ležel v děčínské nemocnici se silnými bolestmi hlavy. Zdravotní sestra mu podle obžaloby bez vědomí lékaře píchla injekci, aby mu od bolesti ulevila. Muž loni zemřel. Za přečin ublížení na zdraví z nedbalosti ženě hrozí až rok vězení. Sestra i nemocnice vinu už dřív odmítly.

„Soud prvého stupně se s provedenými důkazy vypořádal v podstatě ledabyle, kdy nehodnotil všechny důkazy v souladu se svým přesvědčením založeném na pečlivém uvážení všech okolností případu,“ uvedl předseda odvolacího senátu Radek Šnajdr. Poukázal na výpovědi zaměstnanců nemocnice Děčín, které okresní soud paušálně odmítl.

Svědci u soudu v Děčíně dříve uvedli, že vpich byl zakrytý jinou náplastí, než jakou běžně na oddělení používají. Soudní znalec ve svém lékařském posudku uvedl, že u poškozeného nelze určit, zda byl vpich proveden před přijetím na neurochirurgickou ambulanci nebo až poté. Okresní soud dospěl k závěru, že Pavlišová muži injekci vpíchla, na základě předchozí výpovědi poškozeného, který zdravotní sestru poznal. Výpovědi některých svědků podle děčínského soudu neodpovídaly tomu, co řekli v přípravném řízení. Většina z nich si nemohla u soudu incident vybavit.

Obhájce obžalované dnes před soudem uvedl, že nedává žádný smysl, proč by se měla Pavlišová dopustit skutku, který jí je kladen za vinu. „Jako extrémně zkušená sestra s tím nejlepším pracovním hodnocením, jaké si lze představit, by se jednoho dne rozhodla, že si přinese do práce náplast, která se na oddělení vůbec nepoužívá, aplikovala neidentifikovanou látku pacientovi, kterého vůbec nezná, a ten vpich mu náplastí přelepila a odešla domů,“ řekl obhájce.

Pozůstalé po poškozeném odkázal odvolací soud s nárokem na náhradu škody na občanskoprávní řízení, stejně jako to dřív udělal Okresní soud v Děčíně. Podle Šnajdra měla být škoda nárokována u společnosti Krajská zdravotní, která sestru zaměstnává.

Před odvolacím soudem dnes Pavlišová uvedla, že se skutku nedopustila. „Já jsem myslela, že ten soud už bude za mnou, že to skončí, ale nedá se odpovědět, jestli jsem ráda, nebo nerada. Je to prodlužování a je to na úkor mého zdraví a psychiky, která je už skoro na konci,“ řekla dnes novinářům Pavlišová a dodala, že úlevou by pro ni bylo ukončení procesu.

-čtk-