DRG (Diagnosis Related Group) je používáno různou měrou ve všech zemích EU, bez ohledu na to, jaký mají systém zdravotnictví. Foto: Pixabay

Slovensko by od roku 2024 mohlo mít plně funkční DRG systém

Slovensko je jedinou zemí v Evropské unii, která nemá zavedený DRG systém, tvrdí Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). „Nákup zdravotní péče má díky DRG ve všech zemích EU jasně nastavená pravidla, s jednou výjimkou, kterou je právě Slovensko,“ dodává Monika Hudecová, mluvčí ÚDZS. Ve slovenském zdravotnictví se však DRG již několik let využívá. Ale pouze v omezené formě.

„DRG systém se na Slovensku používá k vykazování ústavní zdravotní péče, nepoužívá se však k její úhradě. Technicky je DRG funkční. Nemocnice v režimu DRG vykazují ústavní zdravotní péči, ale úhrady se podle DRG nerealizují,“ vysvětluje Monika Hudecová. K tomu, aby se DRG systém používal k úhradě ústavní zdravotní péče, je třeba zajistit výpočet nových relativních vah. Tento proces momentálně zajišťuje tým CKS, který působí v rámci Ministerstva zdravotnictví SR.

„Úřad pro dohled nad zdravotní péčí považuje za jeden z klíčových faktorů pro obnovu celého systému implementaci DRG systému v souladu s evropským standardem tak, aby pojišťovny proplácely celkové náklady nemocnic, počínaje férově nastavenými platy všech zdravotnických pracovníků a nastartování celého procesu cenotvorby i pro ambulantní sektor,“ přibližuje mluvčí ÚDZS.

Klasifikační systém známý pod zkratkou DRG (Diagnosis Related Group) je používán ve všech zemích EU, bez ohledu na systém veřejného zdravotního pojištění. Zajišťuje jednak efektivní kontrolu nad poskytovateli zdravotní péče, jakož i rovnováhu ve vztahu pojišťovna – poskytovatel, ať už jde o nemocnice (ústavní zdravotní péče) nebo ambulance. Nákup zdravotní péče má díky DRG ve všech zemích EU jasně nastavená pravidla. Slovensko je proto podle ÚDZS jedinou výjimkou. „Právě dohled nad nákupem zdravotní péče byl jednou z utlumených činností, tak, jak informujeme ve Zprávě o činnosti ÚDZS za rok 2021,“ dodává Monika Hudecová.

Přesun agendy na resort zdravotnictví  

Podle Ministerstva zdravotníctva SR (MZ SR) se systém DRG postupně zavádí od roku 2011, přičemž byl v gesci Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. „V současnosti se používá k vykazování ústavní péče, avšak během deseti let, kdy trvala implementace na ÚDZS, nedošlo k dokončení jeho lokalizace tak, aby byl použitelný i na přímé financování lůžkové péče. Z uvedeného důvodu byla agenda DRG přesunuta v roce 2021 z ÚDZS na MZ SR a naším úkolem je dokončit jeho lokalizaci, aby bylo možné systém využívat i při úhradách,“ objasňuje Petra Lániková, mluvčí MZ SR.

Podle jejích slov resort zdravotnictví při převzetí agendy zjistil, že dosud nebylo připraveno několik metodik na údržbu DRG systému, a zároveň, že údaje sbírané od poskytovatelů zdravotní péče mají přílišnou chybovost na to, aby mohly být v současnosti použity i na dokončení výpočtů a lokalizace. „MZ SR proto v tomto a příštím roce plánuje ve spolupráci s nemocnicemi zvýšit kvalitu dat tak, aby nejpozději v příštím roce bylo možné vypočítat nové relativní váhy, což umožní plné využití DRG systému od 1. ledna 2024,“ uzavírá Petra Lániková.

Jozef Brezovský