Fond nabízí stipendia pro obory s největším nedostatkem lékařů. Foto: Pixabay

Slovenští lékaři měli možnost otestovat elektronickou neschopenku ještě před jejím spuštěním

Od 1. června budou moci lékaři na Slovensku vystavit neschopenku elektronicky. Půjde o další službu v rámci elektronického zdravotnictví a digitalizace služeb Sociální pojišťovny (slovenské varianty České správy sociálního zabezpečení – pozn.red.). Společný projekt Národního centra zdravotnických informací (NCZI) a Sociální pojišťovny si vyzkoušeli vybraní lékaři, kteří mohli testovat službu ještě před jejím zavedením do ostrého provozu.

„Takový postup testování služeb dosud v NCZI neexistoval. Lékař, který je v tomto procesu rozhodující, musí mít možnost si elektronickou službu vyzkoušet, aby věděl, s čím bude pracovat a jak má reagovat. Léta očekávaný projekt s takovým celospolečenským dosahem si totiž zaslouží, abychom ho pro naše partnery, lékaře, připravili nejlépe, jak umíme. Pokud chceme uspět s tímto novým způsobem vzájemné komunikace, spatřujeme význam v takovém postupu i u dalších našich projektů,“ říká Peter Lukáč, generální ředitel NCZI.

Každodenní používání umožní doladit systém

Jako první dostaly možnost vyzkoušet si proces hlavní odbornice slovenského ministerstva zdravotnictví, kterým experti z informačních systémů (AmBee a Medicom) zapracovali přednostně novou funkcionalitu ePN (e-neschopenka – pozn.red.): hlavní odbornice všeobecného lékařství pro dospělé Adriana Šimková a hlavní odbornice pro primární pediatrii Elena Prokopová.

„Přivítaly jsme možnost setkat se se zástupci NCZI a Sociální pojišťovny, vyzkoušet si ePN v předstihu a celý proces rozdiskutovat. Aktuální stav vnímáme jako pilotní fázi služby. Zavedení do praxe, tedy každodenní používání během úvodního duálního období, nám dá prostor pro doladění,“ shodly se lékařky.

Během setkání se lékařky seznámily s celým procesem elektronického toku informací o dočasné pracovní neschopnosti. Poté, co si ji přes svůj zdravotnický software vyplnily a zapsaly do systému ezdraví, mohly sledovat, jak záznam přijde ze systémů Sociální pojišťovny. Zástupci Sociální pojišťovny jim představili i samotné prostředí e-služeb Sociální pojišťovny – tedy mohly vidět, jak a kde se zobrazí informace o pracovní neschopnosti zaměstnanců jejich zaměstnavatelům či občanům/pacientům v novém Elektronickém účtu pojištěnce.

Zjednodušení postupu pro pojištěnce

„Elektronická neschopenka významně zjednoduší pojištěnci postup v životní situaci, kdy by se měl soustředit na léčbu. Je to první služba státu, kde povinné kroky nemusí vykonat občan, ale celý proces za něj provedou úřady. Vzájemnou spoluprací lékaře, NCZI a Sociální pojišťovny snížíme byrokratickou zátěž a ušetříme čas i námahu lékařům, zaměstnavatelům a zejména pacientům. Občan, který je nemocný, tak už nebude muset od lékaře chodit po úřadech, nosit papírovou neschopenku zaměstnavateli nebo žádat Sociální pojišťovnu o dávku nemocenské. Jeho starostí už bude jen jít domů a léčit se,“ doplňuje Michal Ilko, generální ředitel Sociální pojišťovny.

Od 1. června 2022 budou moci elektronickou neschopenku vystavovat všeobecní lékaři v ambulancích pro dospělé, děti a dorost, gynekologové a lůžková zařízení. Po roce, tedy po 1. červnu 2023, už tito lékaři papírové tiskopisy o pracovní neschopnosti zcela přestanou vydávat. Postupně se k nim připojí další odbornosti.

-bre-