Sídlo společnosti Novo Nordisk, Bagsværd, Dánsko Foto: Novo Nordisk

Společnost Novo Nordisk představila svoji strategii v boji s vážnými chronickými nemocemi

„Naším cílem je usilovat o změny a zvítězit nad cukrovkou a nad dalšími závažnými chronickými nemocemi jako je obezita a vzácná onemocnění krve a vzácná endokrinní onemocnění,“ prohlásil včera na tiskové konferenci prezident a výkonný ředitel dánské společnosti Novo Nordisk Lars Fruergaard Jørgensen. Společnost tak činí prostřednictvím vědy a výzkumu, rozšiřováním přístupu ke svým léčivům, prací na prevenci a konečném vyléčení nemocí, jejichž terapií se zaobírá.

Oblast vědy a výzkumu je pro společnost Novo Nordisk klíčová. Proto dlouhodobě investuje do nových léčebných postupů a technologií. V minulém roce investovala firma do vědy a výzkumu okolo 13 procent svých tržeb a navázala v této oblasti po celém světě přibližně 80 partnerství. Společnost realizovala 135 klinických studií, jichž se zúčastnilo více než 47 tisíc lidí na více než 6 tisících výzkumných pracovištích po celém světě.

Inovativní medicína

Mezi hlavní projekty patří například nová terapeutická řešení pro pacienty s cukrovkou 2. typu. „Již téměř jedno století přinášíme vědecké objevy v oblasti inovativní medicíny. Počet pacientů s tímto onemocněním neustále stoupá, což představuje pro zdravotní systémy po celém světě obrovskou zátěž. Tu však každodenně vnímají zejména sami pacienti, kteří s chronickým onemocněním žijí. Naši snahou je přijít s takovým inovativním řešením, abychom jim mohli nabídnout při zvládání jejich nemoci hmatatelnou pomoc,“ říká Marcus Schindler, výkonný viceprezident úseku vědy a výzkumu.

Mezi ně patří nové inzulíny a analogy GLP-1 a nové způsoby léčby obezity, vzácných krevních poruch, vzácných endokrinních poruch a dalších závažných chronických onemocnění jako například nealkoholická steatohepatitida (NASH), kardiovaskulární onemocnění a Alzheimerova choroba.

Proč se společnost zaměřuje na výzkum a léčbu obezity, vysvětluje výkonný viceprezident pro mezinárodní operace Maziar Mike Doustdar. „Novo Nordisk se věnuje výzkumu obezity již více než 20 let a léčbě tohoto onemocnění se věnujeme od roku 2015. Za tu dobu jsme léčili našimi produkty již několik milionů pacientů, ale to je jen malý zlomek z celkového počtu lidí, kteří tímto onemocněním trpí. V dnešní době žije s obezitou přibližně 764 milionů lidí a předpokládá se, že v roce 2030 dosáhne jejich počet jednoho bilionu,“ uvádí.

Prezident a výkonný ředitel společnosti Novo Nordisk Lars Fruergaard Jørgensen. Foto: Novo Nordisk

Přístup k dostupné péči i udržitelné podnikání  

Miliony lidí potřebují život zachraňující léky, přesto se léčí jen zlomek pacientů. Důvodem je nedostupná léčba. Společnost se proto zavazuje poskytovat přístup k cenově dostupným lékům pro pacienty v každé zemi a podporuje budování kapacit v rámci zdravotnických systémů.

Novo Nordisk je také první farmaceutickou společností, která ve svých globálních výrobních zařízeních ze 100 % používá obnovitelné zdroje energie. Firemní strategií Circular for Zero (Recyklací k nule) začíná cestu za dosažením nulového dopadu na životní prostředí při všech svých obchodních aktivitách.

Novo Nordisk je globální farmaceutická společnost založená v roce 1923, která má sídlo poblíž Kodaně.

-pur-