Národný ústav detských chorôb. Autor: Andrej Neuherz, CC BY-SA 3.0

V Bratislavě přibude denní stacionář pro duševně nemocné děti

Ministerstvu zdravotnictví SR byly na základě žádosti ze dne 14. dubna 2022 ze strany Ministerstva financí SR přiděleny kapitálové výdaje ve výši 650 tisíc eur (cca 16,25 milionu korun) na vybudování denního stacionáře pro děti s psychickými poruchami a na rekonstrukci prostor pro rozšíření Kliniky dětské psychiatrie v Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) v Bratislavě.

Žádosti předcházela návštěva státní tajemnice Ministerstva zdravotnictví SR (MZ SR) Lenky Dunajové Družkovské v Psychiatrické klinice Univerzitní nemocnice Martin, jakož i v Klinice dětské psychiatrie v NÚDCH. Společně se zástupci zařízení mluvili o možnosti posílení kapacit pro dětské psychiatrické pacienty. Situace je vážná na celém Slovensku a MZ SR bude proto pokračovat v aktivitách, které posílí lůžkové kapacity ve všech regionech.

Chybí kapacity v ambulancích i v nemocnicích

Nový denní stacionář bude určen pro děti s poruchami příjmu potravy a poskytne jim komplexní psychiatrickou léčbu se zvláštním důrazem na psychoterapii a psychiatrickou rehabilitaci, odlehčí ústavní léčbu a tlak na lůžka, dítě se bude léčit ve svém přirozeném prostředí, což usnadní léčebný proces. „Oceňuji, že ministerstvo financí zareagovalo na žádost velmi promptně,“ řekla Lenka Dunajová Družkovská.

Rekonstrukcí prostor pro psychiatrickou kliniku ústav dosáhne zvýšení lůžkové kapacity kliniky o 20 lůžek, čímž se sníží čekací lhůty, které se v současnosti pohybují v rozmezí cca 12 až 18 měsíců.

Duševní zdraví a širokospektrální pomoc v dané oblasti mají zlepšit i zdroje z Plánu obnovy a odolnosti SR. Toto téma se v pandemické době a v době války na Ukrajině podle MZ SR potřebuje dostat do popředí i z pohledu hledání řešení. Výrazně totiž vzrůstá počet pacientů se závažnějšími psychickými poruchami, které často vyžadují hospitalizaci od 4 do 6 týdnů, někdy i déle, nemluvě o doléčování. Slovensko a zejména Bratislava má obrovský problém s nedostatkem ambulantních, lůžkových, doléčovacích a stacionárních kapacit.

 „Ministerstvo zdravotnictví má své priority a jednou z nich je duševní zdraví. Situace s léčbou psychiatrických diagnóz u dětí je na Slovensku v žalostném stavu, což mě i osobně velmi zasáhlo, ale postupně to chceme zlepšit,“ uzavírá Lenka Dunajová Družkovská.

-bre-