Balvany uděluje klub skeptiků Sisyfos s humorným nadhledem, ale skutečnost je velmi smutná. Mnoho zdravotníků, lékařů i lékárníků šíří mezi lidmi bludy. Foto. Sisyfos/Pixabay

Vítězem Bludných balvanů je Zdravé fórum za „datovou magii“ a konspirace

Český klub skeptiků Sysifos vyhlásil vítěze vědeckých anticen Bludný balvan. Jejich cílem je upozornit na aktivity jednotlivců i různých skupin či spolků na poli matení veřejnosti a „rozvoje blátivého myšlení“. I do letošního, již 24. ročníku, udílení těchto ocenění se promítla pandemie covidu-19. Zlatý Bludný balvan v kategorii družstev obdrželo Zdravé fórum „za obohacení oboru Public Health o cherry picking, datovou magii a konspirační teorie vůbec“.

Během pandemie byli jednou z nejviditelnějších organizací, která získávala značnou pozornost médií. Zároveň se ale Zdravé fórum stalo zdrojem i aktivním šiřitelem řady různých konspirační teorií či přinejmenším zavádějících informací.

„Strategie Zdravého fóra vychází z předem daných jistot: covid-19 není až na specifické výjimky vážné onemocnění, proto je nejlépe ho prodělat; očkování má jen omezenou účinnost a četná rizika a protiepidemická opatření jsou při nejlepším zbytečná. Epidemiologický mainstream toto dosti intenzivně sabotuje. Dovolil si postavit proti tvrzením Jiřího Berana o tom, že není možné se nakazit opakovaně, že není možné se nakazit souběžně dvěma viry nebo že má nákaza novou variantou viru prakticky zanedbatelnou smrtnost, zlovolně nesouhlasící data. Ještě hůře dopadl Martin Balík, kterého nechal epidemiologický mainstream prohlásit něco o vrcholu vlny na jejím úpatí,“ vysvětlují skeptici důvod ocenění zlatým Bludným balvanem za rok 2021.

Zdravé fórum popisují jako „základní kmen košaté struktury příznivců, pobočných spolků, spřátelených organizací, ne až tak nezávislých petic a dokonce i jednoho odborového svazu“. „Zatímco zkostnatělé organizace jako je WHO, CDC nebo třeba ECDC lpí na tom, že zvládání pandemie by mělo vycházet z biologie nemoci a mělo by se měnit v závislosti na tom, jak se zlepšuje naše poznání, mění naše chování a vyvíjí patogen, Zdravé fórum a spol. předem vědí, jaký postup je dobrý,“ dodávají skeptici.

Zdravé fórum opakovaně šířilo různé konspirační teorie a opakovaně vyvrácené dezinformace, například o tom, že „nemocnice v souvislosti s covidem provádějí dobře placené zbytečné zákroky včetně připojování pacientů k plicní ventilaci, že očkování proti covidu decimuje americkou armádu i sportovce a že Světová zdravotnická organizace ovládne svět“. Navíc spřízněná „vědecká pobočka“ Sdružení mikrobiologů, epidemiologů a statistiků (SMIS) a odborového sdružení Pro Libertate pomáhaly legitimizovat šíření konspirací

Jan Tománek, „číslo jedna Zdravého fóra“, například „odhalil“ další spiknutí: „Globální přerozdělování a novodobý socialismus orwellovského typu se stále více se prohlubující nesvobodou a cenzurou, ale prezentovaný pod rouškou falešného dobra, ekologie, ochranou před banálním virem, vzdálenou válkou, nebo udržitelností a společenským blahem. Systém dobrovolného odříkání, který každý podstoupí rád, a kdo ne a byť jen slůvkem zapochybuje, bude nenáviděný třídní nepřítel.“

Hnutí pro život bodovalo nejen s „houkadly“ jako prevencí znásilnění

Také stříbrný Bludný balvan v kategorii družstev souvisí s medicínskými tématy a současně aktuální situací na Ukrajině. Oceněno bylo Hnutí pro život „za odborné poradenství a objevy v oblasti vojenství, posunutí ochrany nenarozeného dítěte až do okamžiku ejakulace, za předcházení epidemii neexistujícího syndromu a za propagaci alternativní chirurgie“.

„Inspirováno zajisté naší slavnou minulostí, kdy křižáckým vojskům stačilo pouze zaslechnout zpěv husitských šiků, aby se daly na bezhlavý útěk, doporučuje Hnutí pro život ženám ve válečné zóně takzvanou akustickou obranu,“ popisují skeptici s odkazem na doporučení organizace, aby místo post-koitální antikoncepce, která má být součástí základní pomoci obětem znásilnění i podle OSN, byly na Ukrajinu distribuovány „houkadla, pepřáky a elektrické paralyzéry“.

„Takže milé ženy nezoufejte. Pokud nezaberou houkadla a pepřáky, ještě pořád můžete umřít. Všechno bude v pořádku, hlavně když si nevezmete antikoncepci,“ vysvětlují skeptici obvyklé úvahy Hnutí pro život s odkazem na tvrzení jednoho z výrazných zastánců organizace někdejšího pražského arcibiskupa Dominika Duky, který oceňoval jako „vzor statečnosti“ Annu Kolesárovou, mladou slovenskou ženu, která zemřela, avšak „zachovala si čistotu“ při pokusu o znásilnění ze strany vojáka Rudé armády na konci 2. světové války.

Absurdnost chování Hnutí pro život skeptici dokládají i úryvkem z rozhovoru s jeho předsedkyní Zdeňkou Rybovou pro Deník. V něm mimo jiné doufala, že až válečný konflikt skončí, tak se znásilněná žena z válečné zóny potom, pokud tedy „označí násilníka a dokáže, že došlo k následkům“, může dočkat happy endu v podobě „doživotního výživného a odškodného za to násilí“. „Uznáváme sice, že násilníkovi podobné dítě s částí jeho DNA je docela dobrým důkazem doživotních následků znásilnění, představu, že se však postižené ženy za pár let dočkají náhrad od padlých či v hlubinách Ruska ztracených agresorů, řadíme spíše do říše pohádek,“ popisují skeptici.

Vyloženě nebezpečné jak pak tvrzení organizace, že v případě mimoděložního těhotenství, což je život ohrožující stav, je „dostupnou možností záchrany dětí počatých při mimoděložním těhotenství“ tzv. translokace embrya z vaječníku do dělohy. To se v historii medicíny podařilo „dokonce dvakrát v letech 1917 a 1990“. „Pravda, k první operaci nemáme téměř žádné informace týkající se vlivu zákroku na embryo a druhý výkon neodpovídá současným lege artis postupům, které se snaží eliminovat nutnost většího chirurgického zákroku u pacientky, a tím rizika komplikací včetně zhoršení naděje na budoucí úspěšné těhotenství. Ale nenechme si těmito škarohlídskými fakty hatit sny o široce dostupné a bezpečné proceduře,“ dodávají skeptici.

Letošní výherci Bludných balvanů v kategorii družstev:

Zlatý Bludný balvan: Zdravé fórum, z.s., a spol., za obohacení Public Health o cherry picking, datovou magii a konspirační teorie vůbec.

Stříbrný Bludný balvan: Hnutí Pro Život ČR, z.s., za odborné poradenství a objevy v oblasti vojenství, posunutí ochrany nenarozeného dítěte až do okamžiku ejakulace, za předcházení epidemii neexistujících syndromu a za propagaci alternativní chirurgie.

Bronzový Bludný balvan: Kolektiv autorů knihy Achillovy paty evoluce v čele s překladatelem a autorem české předmluvy Liborem Votočkem za rozsáhlý multioborový příspěvek unikátní disciplíně negativní evoluční biologie.

Bludné balvany v kategorii jednotlivců:

Zlatý Bludný balvan: Mgr. Karel Janeček, MBA, PhD, za důkaz, že ”matematika” a ”matení” možná přece jen mají společný slovní základ.

Stříbrný Bludný balvan: Radim Grebeníček, za vytvoření zcela nového modelu uzdravování skrz myšlenkou indukovanou změnu genové exprese.

Bronzový Bludný balvan: doc. PhDr. Marie Macková, PhD, za zrození pro jasnovidectví, docenturu v oboru Zdravotně sociální péče, absolvování Olomoucké školy astrologie, ověřování nových modelů sociální práce a šíření světla svým studentům a klientům.

Ludmila Hamplová