I když relevantní instituce zhoršují výhled globální ekonomiky pro tento a příští rok, na predikcích tržeb a zisku farmaceutických společností to zatím není znát. Foto: Flickr/ Images Money, licence CC BY 2.0

Výsledková sezóna farmabyznysu: MSD hlásí obří růst tržeb i zisku, dařilo se i ostatním gigantům

Farmaceutické společnosti postupně ohlašují své finanční výsledky za první letošní čtvrtletí. Přestože pandemie koronaviru výrazně zeslábla a svět stojí na prahu hospodářské recese, na hospodaření farmaceutických firem za období od ledna do března to není vůbec znát. A rovněž z celoročního výhledu není patrné, že by se výrobci léků obávali špatných časů.

Výsledky farmaceutických společností za první letošní kvartál ještě zdaleka nejsou poznamenány dopady války na Ukrajině, ani stále zrychlujícím tempem růstu spotřebitelských cen a vstupů. A i když jedna relevantní instituce za druhou (ať už Mezinárodní měnový fond, OECD nebo Evropská komise) zhoršují výhled globální ekonomiky pro tento a příští rok, na predikcích tržeb a zisku farmaceutických společností to zatím není znát.

MSD skokanem kvartálu

Šestá největší farmaceutická skupina světa (podle tržeb), americký gigant MSD (známý také jako Merck & Co.), oznámil v prvním letošním kvartále meziroční růst tržeb o 52 procent na necelých 16 miliard dolarů (asi 371 miliard korun). Čistý zisk však vzrostl ještě mohutněji, a to o 61 procent na 4,3 miliardy dolarů (přes 100 miliard korun).

Kvartální výsledky jsou o to pozoruhodnější, že již nezahrnují tržby ani zisk bývalé dceřiné společnosti MSD Organon & Co., kterou americká farmaceutická skupina prodala loni v červnu. „Robustní první čtvrtletí je výsledkem skvělých výsledků našeho výzkumu a jejich efektivní komercializace, a to napříč všemi produkty, které jsou tahouny našeho růstu,“ uvedl v komentáři výsledků výkonný ředitel skupiny MSD Robert M. Davis.

I pod vlivem výsledků za první kvartál MSD mírně zlepšil svůj celoroční výhled pro tento rok. Tržby odhaduje v rozmezí 56,9 až 58,1 miliardy dolarů (přibližně 1,33 až 1,36 bilionu korun). Pokud by se MSD podařilo do tohoto rozmezí trefit, jeho prodeje by meziročně stouply o necelou pětinu. Loňské tržby totiž zůstaly mírně pod hranicí 49 miliard dolarů.

Novartis: Klidná síla farmabyznysu?

Také globální „pětce“, švýcarské skupině Novartis, se v prvních třech měsících letošního roku dařilo. Jeho tržby meziročně stouply ale jen mírně, a to o jedno procento, ve stálých cenách pak o procent pět. Prodeje nepatrně převýšily 12,5 miliardy dolarů (téměř 292 miliard korun). Čistý zisk se zvýšil o 23 procent (ve stálých cenách o třetinu) na 2,2 miliardy dolarů (asi 51,3 miliardy korun).

„Novartisu se podařilo rok 2022 odstartovat solidními tržbami, které táhly naše na trhu zavedené produkty, jako Cosentyx, Entresto, Zolgensma a Kisqali,“ uvedl v komentáři k výsledkům výkonný ředitel skupiny Novartis Vas Narasimhan. Upozornil, že společnost v současné době vyvíjí více než dvacítku léků, které by Norvartis měl postupně uvádět na trh do roku 2026.

Prodeje a zisk by se měl po zbytek roku 2022 vyvíjet víceméně v souladu s prvním kvartálem. Novartis očekává, že tržby se mu letos zvýší o střední jednotky procent, podobně jako provozní zisk. Za předpokladu, že nedojde k neočekávaným událostem.

Abbvie se dařilo v USA

Čtvrtá největší farmaceutická skupina světa, americká společnost Abbvie, oznámila růst svých tržeb za první čtvrtletí o 4,1 procenta na více než 13,5 miliardy dolarů (přibližně 315 miliard korun). Čistý zisk pak dosáhl 4,5 miliardy, což bylo o necelou miliardu (o 26,5 procenta) více než ve stejném období loňského roku.

Abbvie se nejvíce dařilo na americkém trhu, kde její tržby stouply o více než šest procent, ve zbytku světa naopak propadly o 2,1 procenta. Největší nárůst tržeb byl zaznamenán u produktů estetické medicíny, a to o více než 20 procent. U neurologických léků došlo k meziročnímu nárůstu tržeb o necelou pětinu. Naopak prodeje přípravků pro oční medicínu nebo hematologickou onkologii se meziročně snížily.

Roche hlásí největší nárůst tržeb v Japonsku

Globální „trojka“, švýcarská farmaceutická skupina Roche, zaznamenala tržby blížící se 16,5 miliardám švýcarských franků (asi 394 miliard korun), což je o desetinu více než v prvním kvartálu loňského roku.

„Letošní rok jsme začali podle očekávání, a to hlavně díky nárůstu poptávky po našich diagnostických produktech, zejména testech na koronavirus. Jsem potěšen, že se nám daří činit pokroky v našem výzkumu a vývoji, a to zejména v oblasti neurologických či oftalmologických léků,“ uvedl k výsledkům výkonný ředitel skupiny Severin Schwan. Schwan rovněž potvrdil již dříve publikovaný výhled pro celý letošní rok. Tržby i zisk by se v roce 2022 měly zvýšit v řádu nižších jednotek procent.

Petr Musil