Zvýšený index BMI je největším rizikovým faktorem pro onemocnění nepřenosnými chorobami, jako jsou nemoci srdce a oběhového systému. Foto: Pixabay

WHO: Evropu tíží epidemie obezity, každý rok přispěje k úmrtí 1,2 milionu lidí

Evropu tíží obrovský problém s růstem počtu lidí, kteří trpí nadváhou nebo obezitou – nadbytečné kilogramy každoročně přispějí k úmrtí až 1,2 milionu lidí. Ve své zprávě to dnes uvedla Světová zdravotnická organizace (WHO). Podle posledních dostupných dat z roku 2016 v Evropě do kategorie lidí s nadváhou či obezitou spadá 59 procent dospělých a téměř třetina dětí.

„Míra nadváhy a obezity v regionu dosáhla rozměrů epidemie a stále roste,“ uvedl šéf evropské pobočky WHO Hans Kluge. „Zvýšený index BMI (index tělesné hmotnosti – pozn. ČTK) je největším rizikovým faktorem pro onemocnění nepřenosnými chorobami, jako jsou nemoci srdce a oběhového systému,“ dodal.

Kluge také poznamenal, že nadměrná tělesná hmotnost hraje klíčovou roli i při onemocnění 13 typy rakoviny a lze jí přisoudit až 200.000 nových onkologických pacientů ročně. „A ten počet bude v dalších letech stoupat,“ varoval.

WHO rovněž upozornila, že před půlstoletím – v roce 1975 – mělo problémy s nadváhou nebo obezitou 40 procent Evropanů. Jejich počet se za necelých 50 let zvýšil o 138 procent. Aktuálně trpí obezitou čtvrtina Evropanů, což je po Americe nejvíce ze všech kontinentů.

Problém s nadváhou podle zprávy ještě umocní pandemie covidu-19, která posílila některé nezdravé návyky a která omezila možnosti fyzické aktivity. Kromě nedostatku pohybu a nezdravé stravy problémy s nadváhou v populaci souvisejí i s digitalizací, sedavým zaměstnáním, ale také s propagací kalorických jídel a rozmachem on-line zábavy, zejména u dětí.

-čtk-