V dnes otevřeném Pavilonu progresivní medicíny je v suterénu nejmodernější sklad pro uchovávání zmrazených štěpů k transplantaci pro pacienty s hematologickými onemocněními. Foto: ÚHKT

Do roku 2030 chce ústav hematologie investovat do areálu 930 milionů korun

Do roku 2030 chce Ústav hematologie a krevní transfuze (ÚHKT) investovat do areálu poblíž Karlova náměstí v Praze 936 milionů korun. ČTK to dnes řekl ředitel ÚHKT Petr Cetkovský. Dnes byl slavnostně otevřen pavilon s biobankou a kryoskladem pro uchovávání vzorků a štěpů za více než 300 milionů korun. V plánu je ještě stavba nového pavilonu pro vědecké týmy a rekonstrukce tří stávajících budov.

„Celkově plánujeme při dnešních cenách, které ale nevím, jak stoupnou, asi 936 milionů,“ řekl Cetkovský. Třetinu částky investuje ÚHKT, třetinu získal z dotace ze státního rozpočtu a třetinu z evropských fondů. Areál v centru Prahy musí posuzovat i památkáři, kromě nadzemních podlaží má suterén vysekaný deset metrů do skály.

V dnes otevřeném Pavilonu progresivní medicíny, pojmenovaném po jednom z předchozích ředitelů ÚHKT, Janu Evangelistovi Dyrovi, je v suterénu nejmodernější sklad pro uchovávání zmrazených štěpů k transplantaci pro pacienty s hematologickými onemocněními. Sousední prostory umožňují zpracování tkání a výrobu léků, kmenových buněk a takzvaných virus specifických lymfocytů.

Zároveň jsou v biobance uloženy vzorky léčených pacientů, které se mohou porovnávat se zahraničím a zkoumat konkrétní nemoci. Odebraných vzorků je tu 50.000, kapacita pro nové je 350.000, všechny jsou ukládány automaticky pomocí dvou robotů, což umožňuje i vyhledávání podle konkrétních parametrů. Podle Cetkovského jde zřejmě o největší podobné zařízení ve střední Evropě.

„Jsem rád, že se postupně díky investicím daří medicínu posouvat na úroveň třetího tisíciletí,“ řekl při otevření pavilonu ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Zásluhy za současné investice přiznal svým předchůdcům na postu ministra včetně Adama Vojtěcha (ANO). Otevření pavilonu se zúčastnil jeden z „covidových“ ministrů v bývalé vládě Jan Blatný, který je lékařskou odborností hematolog.

Stovky milionů až miliardy korun nyní investuje několik pražských nemocnic. Na konci roku 2023 do státních nemocnic a dalších organizací zřizovaných ministerstvem zdravotnictví půjde zhruba pět miliard korun z evropských fondů. Schváleno je 42 projektů, z nichž největší je zateplení takzvaného Modrého pavilonu pražské Fakultní nemocnice v Motole za 1,3 miliardy korun. Psychiatrická nemocnice Bohnice chce investovat do úspor 490 milionů korun, Thomayerova nemocnice 365 milionů.

Stavět chce také Všeobecná fakultní nemocnice, která s ÚHKT sousedí a pronajímá mu budovu v Kateřinské ulici, kde sídlí výzkumné týmy. Celkově má naplánované investice, které v roce 2020 odhadovala na osm miliard korun. V hlavním areálu u Karlova náměstí plánuje dva nové bloky, první za 1,5 miliardy korun nahradí současnou budovu Kliniky otorinolaryngologie (ORL), a druhá za dvě miliardy vyroste v jejím sousedství. Zhruba miliardu by měla stát plánovaná modernizace Gynekologicko-porodnické kliniky v objektu porodnice U Apolináře.

-čtk-