Foto: Pixabay

EMA začala hodnotit použití vakcíny proti neštovicím Imvanex i proti těm opičím

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) začala zkoumat, zda by vakcína proti neštovicím od dánské společnosti Bavarian Nordic mohla být použita také proti opičím neštovicím. V souvislosti se stále častějším výskytem této nemoci v Evropě o tom EMA dnes informovala na svých stránkách.

Evropě je v současnosti vakcína distribuovaná pod názvem Imvanex registrována k prevenci planých neštovic u dospělých. Přípravek se pod názvem Jynneos používá ve Spojených státech proti planých i opičím neštovicím.

Několik zemí, včetně Británie, Německa a USA, již zahájilo očkování osob s nejvyšším rizikem nákazy opičími neštovicemi pomocí vakcín proti pravým neštovicím, uvádí agentura AP. Evropská komise v polovině června podepsala smlouvu s dánskou farmaceutickou společností o nákupu asi 110.000 dávek vakcíny Imvanex.

První případy opičích neštovic se mimo země jejich běžného výskytu začaly objevovat v polovině května. Světové zdravotnické organizace (WHO) eviduje přes 3200 případů v padesátce zemí a jedno úmrtí. V neděli WHO po zasedání krizového výboru rozhodlo, že opičí neštovice zatím nepředstavují ohrožení veřejného zdraví mezinárodního významu, což je nevyšší stupeň ohrožení.

-čtk-