Hned dvě z desítky největších farmaceutických firem světa oznámily, že se dohodly na nákupu menších společností, které zahrnou do svých skupin. Foto: Pixabay

Farmaceutičtí obři se vydali na nákupy. Bristol-Myers a GSK vydají za akvizice několik miliard dolarů

Hned dvě z desítky největších farmaceutických firem světa oznámily, že se dohodly na nákupu menších společností, které zahrnou do svých skupin. Americká farmaceutická společnost Bristol-Myers Squibb převezme výrobce léků proti rakovině, britská skupina GlaxoSmithKline posílí v biotechnologiích.

Americká farmaceutická skupina Bristol-Myers Squibb odsouhlasila převzetí kalifornské společnosti Turning Point Therapeutics, která se zabývá takzvanou precizní onkologií. Bristol-Myers Squibb za Turning Point zaplatí 4,1 miliardy dolarů (přes 94 miliard korun).

Bristol-Myers tak za akcie Turning Point zaplatí o 122,5 procenta více, než činila jejich závěrečná hodnota v předvečer oznámení transakce. Akcie Turning Point proto v pátek na newyorské burze zpevnily o více než 118 procent na 74,59 dolaru. Ještě ve čtvrtek se obchodovaly za 34,17 dolaru. Tržní hodnota Turning Point se tak rázem zvýšila na 3,7 miliardy dolarů, což je stále asi o 400 milionů méně, než Bristol-Myers hodlá zaplatit.

Největší akvizice za dva roky

„Akvizice Turning Point rozšiřuje naše fungování na poli onkologie a do našeho portfolia se dostává ten nejlepší v oblasti precizní onkologie,“ uvedl v tiskovém prohlášení Giovanni Caforio, výkonný ředitel skupiny Bristol-Myers Squibb. Společnost tak podle něho pokračuje v „silné historii strategického rozvoje podnikání“.

„Díky této transakci budeme schopni využít plný potenciál naší precizní onkologické platformy ke zlepšení standardu péče o pacienty s rakovinou. Věříme, že se nám rovněž podaří zrychlit tempo, jakým můžeme přinést nové léky ve prospěch onkologických pacientů po celém světě,“ doplnila Athenaa Countouriotisová, výkonná ředitelka Turning Point Therapeutics.

Analytici připomněli, že z pohledu Bristol-Myers Squibb jde o největší akvizici za poslední dva roky, a že může výrazně posílit portfolio onkologických léků, které díky transakci získá pod svá křídla. Turning Point má totiž rozpracovaný vývoj léku repotrectinib, který se v první fázi klinických testů ukázal jako nadějný pro léčbu rakoviny plic.

„Vnímám to jako pozitivní pro Bristol, nikoli však jako něco převratného. Určitě to přispěje k posílení této společnosti v oblasti onkologie, obzvláště díky potenciálu repotrectinibu ke schválení v polovině roku 2023,“ uvedl pro britský list Financial Times Evan Siegerman, analytik společnosti BMO Capital Markets.

GSK získá nový typ vakcíny

Na miliardové nákupy se vydala také britská farmaceutická skupina GlaxoSmitKline. V jejím hledáčku se ocitla americká biotechnologická společnosti Affinivax. GSK za ni zaplatí 3,3 miliardy dolarů, což v přepočtu činí kolem 76 miliard korun. Bezmála dvě třetiny GSK zaplatí hned, zbývající třetinu pak v podobě výnosů z prodeje látek, které GSK akvizicí Affinivax získá.

„Akvizice posiluje náš výzkum a vývoj vakcín, poskytuje přístup k nové, potenciálně převratné technologii a rozšiřuje stávající vědeckou stopu GSK v oblasti Bostonu. Těšíme se na spolupráci s mnoha talentovanými lidmi ve společnosti Affinivax, abychom spojili naše špičkové možnosti vývoje, výroby a komercializace a zpřístupnili tuto novou technologii těm, kteří ji potřebují,“ uvedl v tiskovém prohlášení šéf výzkumu a vývoje skupiny GSK Hal Barron.

Affinivax je průkopník ve vývoji vakcín nové generace proti infekcím, které způsobuje pneumokok. Jde zejména o onemocnění jako pneumonie, meningitida, záněty krevního řečiště, ale i méně závažné komplikace jako sinusitida nebo zánět středního ucha.

Biotechnologická společnost vyvinula takzvaný Multiple Antigen Presenting System (MAPS), který podporuje vyšší valenci než konvenční konjugační technologie, umožňuje širší pokrytí proti pneumokokovým sérotypům a potenciálně vytváří vyšší imunogenicitu (imunitní odpověď) než současné vakcíny.

Akvizice by měla být dokončena v průběhu třetího čtvrtletí tohoto roku. Obchod ale ještě budou posuzovat regulátoři.

Petr Musil