Protože předloha nebude schválena včas a její účinnost se zřejmě posune, předpokládá se, že částka úpravami novely poklesne ještě víc, aby účel zůstal zachován. Foto: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Ke snížení zdravotních plateb se poslanci sejdou příští týden

Ke snížení zdravotních plateb za státní pojištěnce se poslanci mimořádně sejdou příští týden ve čtvrtek. Schůzi dnes svolala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Snížení státních plateb do zdravotnictví za důchodce, děti, studenty nebo nezaměstnané podpořila dolní komora v úvodním kole po mnohahodinových obstrukcích opozičních ANO a SPD začátkem května. Nyní je předloha před druhým čtením. Po lednovém zvýšení se platby mají podle ní od července snížit tak, aby stát za celý letošek odvedl do veřejného zdravotního pojištění za každého svého pojištěnce v průměru stejný objem peněz jako loni.

Protože předloha nebude schválena včas a její účinnost se zřejmě posune, předpokládá se, že částka úpravami novely poklesne ještě víc, aby účel zůstal zachován. Koalice do ní chce navíc vložit automatickou valorizaci plateb od příštího roku. Vzorec má být stejný jako o důchodů.

Opozice, zejména hnutí ANO, blokuje i vládní návrh, který s letoškem ruší zákon o elektronické evidenci tržeb. Předloha je stále před prvním čtením.

-čtk-