Hospodaření společnosti Nemocnice Pardubického kraje loni skočilo se ziskem 2,5 milionu korun. Foto: Pardubický kraj

Nemocnice Pardubického kraje vykázaly za loňský rok mírný zisk

Hospodaření společnosti Nemocnice Pardubického kraje loni skočilo se ziskem 2,5 milionu korun. Firma zastřešuje pět nemocnic akutní péče. Předloňský výsledek byl podobný, 2,12 milionu korun. Loňské náklady negativně ovlivnila koronavirová pandemie, nemocnice omezily plánovanou péči, uvedlo hejtmanství v tiskové zprávě.

„Na výsledku se pozitivně projevil především dopad kompenzační vyhlášky a vyúčtování se zdravotními pojišťovnami. Na záporné stránce to pak byly náklady vyplývající zejména z covidové situace, kdy nemocnice musely z nařízení státu zřizovat covidové jednotky a omezovat plánovanou péči. Na nemocnicích byl provoz vakcinačních a odběrových míst. Změny vedly jednak ke zvýšené spotřebě materiálu, a jednak k nárůstu personálních nákladů a náhrad z nich plynoucích,“ řekl ředitel a předseda představenstva společnosti Tomáš Gottvald.

Přebytek hospodaření za loňský rok zůstane v nerozděleném zisku. Dva roky covidového období byly podle náměstkyně hejtmana Michaely Matouškové (STAN) náročné, úkolem je teď stabilizovat personální situaci. Například interní oddělení nemocnic v Chrudimi a Svitavách se potýkají se značným nedostatkem lékařů.

„Lékaři a zdravotníci jsou po dvou letech mimořádných situací unavení a není jednoduché získávat kvalifikované lidi, kteří budou ochotni kromě práce brát i další služby, jak je v nemocnicích potřeba. Personální stabilizaci a vytváření dobrých podmínek pro zaměstnance vidím jako jeden z hlavních úkolů této doby,“ řekla Matoušková.

Kraj postupně navyšuje kapitál nemocnic, aby byly schopné ručit za investiční projekty, aktuálně je ve výši 1,5 miliardy korun. Orlickoústecká nemocnice má nová centrální urgentní příjem, v Pardubické nemocnici se stejné zařízení, ale většího rozsahu staví.

„V roce 2011, kdy jsem nastoupil do pozice radního pro zdravotnictví, byla zdravotnická zařízení v hlubokých ztrátách a prvním krokem bylo sloučení pěti samostatných krajských nemocnic do jedné akciové společnosti. Výsledky hospodaření dlouhodobě ukazují, že vytvořit jednu akciovou společnost byla nejlepší varianta pro celé krajské zdravotnictví,“ řekl hejtman Martin Netolický (3PK/ČSSD).

-čtk-