Dagmar žitníková vpravo. Foto: Dagmar Žitníková (OS)

Odbory: 700 až 1000 korun pro zdravotníky, hygienikům deset procent navíc. Rozhodovat se bude v červenci

V úterý se na Úřadu vlády konalo další kolo jednání o valorizaci platů zaměstnanců veřejných služeb a veřejné správy. Dohoda však padla pouze o desetiprocentním navýšení platů zaměstnanců v první platové tabulce. Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR (OS) žádá stejné zvýšení také pro státní zaměstnance, tedy například pro hygieniky. Pro zdravotníky navrhují od srpna nebo září plošné zvýšení o 700 až 1000 korun. Zda budou požadavky odborů vyslyšeny, rozhodne čtvrté a zároveň zřejmě finální jednání před vládními prázdninami. To je naplánováno na 19. července.

„Zatím je pouze dílčí dohoda na tom, že nejpozději od 1. září dostanou navýšení o 10 procent zaměstnanci, kterým se výdělek v loňském i letošním roce zmrazil,“ komentuje výsledek úterního jednání předsedkyně OS Dagmar Žitníková. To jsou lidé v první platové tabulce, mezi které spadají mimo jiné nezdravotnické profese ve zdravotnictví jako uklízečky, kuchařky a technickohospodářští pracovníci.

Pro ostatní zaměstnance v jiných platových tabulkách však podle Žitníkové ze strany vlády žádný návrh na zvýšení platů nezazněl. „Nesouhlasíme s tím, že je zde velká skupina zaměstnanců, která nemá dostat vůbec nic. Navrhli pouze mimořádné odměny pro zaměstnance ve státní službě. Ty však budou udělovány podle jejich uvážení, která konkrétní skupina má být formou těchto mimořádných odměn ohodnocena. K našim hygienikům se nevyjádřili,“ konstatuje dále Žitníková. Prioritní jsou pro vládu v této souvislosti například úřady práce nebo finanční správa.

Zvýšení tarifů všem

Odbory proto navrhují zvýšit tarify pro státní zaměstnance o deset procent a zvýšení platů navrhují také pro ostatní zaměstnance v dalších platových tabulkách. „Pro nás by bylo akceptovatelné, kdyby těmto zaměstnancům v letošním roce zvýšili tarifní platy o 700 až 1000 korun. Když by to bylo od 1. srpna tak o 700 korun, pokud od 1. září, tak o 1000 korun. Taková je interní dohoda odborů,“ uvádí Žitníková, podle níž má další jednání proběhnout 19. července.

To je podle předsedkyně zároveň nejzazší možný termín. „Nějaké rozhodnutí, tedy buď dohoda, nebo nějaký jiný vládní návrh by padnout měl. Podle toho se bude muset navýšit státní rozpočet, jehož úprava má být být řešena na vládě již během srpna a první týden v září má jít do poslanecké sněmovny. Příliš času již nezbývá,“ upozorňuje Žitníková.

Souhrnný návrh odborů na zvýšení platů pro rok 2022 a 2023:

  • Odbory souhlasí s navýšením platů zaměstnanců uvedených v příloze č. 1 nařízení vlády o 10 %
  • O stejnou výši navrhují zvýšit tarify pro státní zaměstnance (úředníky), za OS se to týká hygieniků
  • Pro ostatní zaměstnance v dalších tabulkách navrhují zvýšení tarifů pevnou částkou, a to v rozpětí od 700 do 1000 Kč
  • Navýšení tarifů navrhují od 1. srpna
  • Od 1. 1. 2023 navrhují zvýšit všechny platové tarify o 10 %

Neshoda ohledně navýšení platů ve zdravotnictví

Ohledně navýšení platů ve zdravotnictví hovořila šéfka odborů také s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem, ke shodě však nedošlo. Ministr namítal, že navýšení nelze v tomto roce již legislativně provést, odboráři jsou přesvědčeni, že to legislativně lze. „Způsob navrhujeme již od začátku letošního, respektive konce loňského roku. Je třeba přijmout kompenzační zákon a udělat kompenzační vyhlášku k letošnímu roku. Nemocnice jsou na tom z důvodu inflace, zdražování energií a ostatních komodit špatně,“ uzavírá Žitníková.

O vyjádření, jak se staví ministr zdravotnictví Válek k navýšení mezd a platů ve zdravotnictví, požádal Zdravotnický deník také samotný resort. Vyjádření ministerstva zdravotnictví se zatím nepodařilo získat.

Silvie Purmová