Předloha čelila v dolní komoře mnohahodinovým obstrukcím opozice už v minulých kolech projednávání. Foto: Pixabay

Osm a půl dohody. Jak budou vypadat úhrady v segmentech, které se s plátci domluvily?

Všechny tři segmenty primární péče, lékárníci, lázně, fyzioterapeuti, dialýza, zdravotnická doprava a částečně také záchranky – ti všichni letos dokázali najít shodu s plátci a již v přípravné fázi dohodovacího řízení podepsat dohodu. Díky tomu by při výběru pojistného ve výši 315 miliard a platbě za státní pojištěnce 1878 korun měsíčně měli dostat oproti letošku navíc zhruba čtyři procenta. V ZD nyní přinášíme přehled, jak vypadají úhrady pro příští rok tam, kde se dohody povedlo uzavřít.

Dohodu uzavřely všechny tři segmenty primární péče, tedy praktici, stomatologové a ambulantní gynekologové. U nich, stejně jako u dalších segmentů, kde byla uzavřena dohoda, dochází k navýšení zhruba o čtyři procenta oproti tomuto roku. Všechny dohody ovšem Svaz zdravotních pojišťoven podmiňuje tím, že bude platba za státní pojištěnce v příštím roce minimálně ve výši 1878 korun a výběr pojistného alespoň 314,8 miliardy.

Co se týče praktických lékařů, byla kapitační platba v rámci dohody nastavena na 62 korun pro dětské i dospělé praktiky, kteří poskytují ordinační hodiny v rozsahu minimálně 30 hodin týdně rozložených do pěti dnů s tím, že alespoň jeden den mají do 18 hodin a dva dny se dá objednat na pevnou hodinu (jinak je platba podle rozsahu ordinačních hodin stanovena buď na 56, potažmo 55 a 51 korun). K dalšímu navýšení kapitační platby o 1 Kč pak dojde, pokud alespoň polovina lékařů u daného poskytovatele doloží celoživotní vzdělávání, a o 2 Kč v případě, že lékař provede v hodnoceném období preventivní prohlídku alespoň u 30 procent registrovaných pojištěnců dané pojišťovny ve věku 40 až 80 let; u dětských praktiků je podmínkou preventivní prohlídka u 40 procent registrovaných pojištěnců ve věku 6 až 19 let. Korunu ke kapitační platbě navíc mohou získat i ti, kdo doloží akreditaci pro vzdělávání.

Vedle toho se praktikům, kteří zajistí alespoň deset pohotovostních služeb za hodnocené období, zvýší roční úhrada o 40 tisíc Kč krát koeficient poměru počtu pojištěnců dané pojišťovny v kraji, kde je pohotovost poskytována. Výkony, které nejsou zahrnuty v kapitační platbě, pak mají úhradu za bod ve výši 1,36 Kč, 1,26 Kč nebo 1,22 Kč (za celoživotní vzdělávání se hodnota bodu navyšuje o 0,04 Kč a v případě většího rozsahu ordinačních hodin o 0,05 Kč). Hodnota bodu za ošetření zahraničních pojištěnců je stanovena na 1,45 Kč, za návštěvní službu pak 1,06 Kč. Za každou epizodu péče nebo kontakt v souvislosti s vyšetřením je hrazeno 73 Kč.

Za ošetření morbidně obézních dostanou zubaři bonifikaci 800 Kč

Ve stomatologii je měsíční výše agregované platby za registrovaného pojištěnce stanovena na 22 korun v případě dokladu celoživotního vzdělávání a 20 korun bez něj. Vedle činností zahrnutých do agregované platby je v dohodě stanoven výčet výkonů s výší úhrady (dohodu se seznamem najdete zde). Novinkou je například bonifikační kód za ošetření morbidně obézního pacienta s více než 180 kilogramy, který je stanoven na 800 korun.

Jak ovšem už minulý týden řekl ZD prezident České stomatologické komory Roman Šmucler, v reálných číslech vzhledem k inflaci a dalším věcem dochází ke snížení úhrad. „Je to o omezení péče cca o 10 procent v reálných prostředcích (po odečtení inflace). Je to smutné, ale nic nenaděláme, peníze se v systému snížily snížením platby za státní pojištěnce. Podmínkou je částečné navýšení platby za státního pojištěnce, jinak nám to ještě sníží. To je realita,“ uvedl Roman Šmucler (více zde).

Dohodě třetího segmentu primární péče, ambulantním gynekologům, jsme se již podrobněji věnovali zde, stejně jako lékárníkům (zde). Dalším dohodnutým jsou lázně, které domluvu podmínily rovným přístupem ke všem segmentům. Zde byla úhrada za den pobytu nastavena na 104 procenta letošního roku, za den v ozdravovně pak je stanovena na 1111 Kč.

Ve fyzioterapii se referenčním obdobím stal rok 2021. Pro výkony přepravy v návštěvní službě je tu stanovena úhrada ve výši 1,06 Kč za bod, v ostatních případech 0,84 Kč; v případě, že množství pacientů s vybranými náročnými diagnózami překročí pět procent, se pak hodnota bodu navyšuje o 0,07 Kč.

Dialyzační střediska mají bonifikaci za sběr dat

U ambulantní dialyzační péče byl jako referenční stanoven rok 2021 a hodnota bodu byla domluvena na 1,12 Kč (s výjimkou dvou nasmlouvaných výkonů, pro které je hodnota bodu 0,88 Kč). Pokud přitom poskytovatel referuje data do registru dialyzovaných pacientů, bude mu hodnota bodu navýšena o 0,02 Kč. Data, která se takto seberou, pak plátci v prvním čtvrtletí 2024 vyhodnotí a v případě, že poskytovatel splní kvalitativní kritéria, mu bude hodnota bodu navýšena o 0,05 Kč. Když je pacient odeslán k vyšetření vhodnosti transplantace ledviny v predialyzačním stadiu, je úhrada stanovena na 10 500 Kč, a za vyšetření žijícího dárce ledviny pak poskytovatel získá 20 tisíc Kč.

V segmentu dopravy se plátci a poskytovatelé shodli na tom, že zdravotnická dopravní služba poskytující nepřetržitý provoz bude mít hodnotu bodu 1,28 Kč, ostatní pak dostanou 1,05 Kč (výkon přepravy č. 69 podle seznamu výkonů má hodnotu bodu 1,15 Kč).

U přepravy pacientů neodkladné péče (odbornost 799) byla hodnota bodu domluvena na 1,32 Kč (s výjimkou výkonů přepravy, kde jde o 1,28 Kč, a aplikace medicinálního kyslíku, kde je to 1,15 Kč). V případě odbornosti 709, tedy zdravotnické záchranné služby, plátci navrhovali hodnotu bodu ve výši 1,34 Kč, zatímco poskytovatelé požadovali 1,40 Kč. Vedle toho chtěli zavedení výkonu příjem tísňové výzvy operátorem ZOS, kdy by za ošetření pacienta byla úhrada 1500 Kč. V tomto ohledu se ale shodu najít nepovedlo, takže byla podepsána jen dohoda parciální.

K dohodě se nepovedlo dospět v segmentu akutní a následné lůžkové péče, zde ale jednání ještě běží a je šance na dohodu. „Tvrdou“ nedohodu, kde je šance na domluvu v poslední fázi dohodovacího řízení, která poběží do poloviny června, menší, pak uzavřeli ambulantní specialisté, laboratoře a domácí péče.

-mk-