Foto: Pixabay

Polovina dětských praktiků v Praze do 15 let skončí, město zvažuje dotace

Více než polovině z 230 dětských praktických lékařů v Praze je nad 60 let, takže do 15 let pravděpodobně odejdou do důchodu. Noví přitom v metropoli přibývají jen minimálně. Vyplývá to z informací, které dnes zazněly na jednání zdravotnického výboru pražského zastupitelstva. Radní Milena Johnová (Praha Sobě) navrhuje, aby město financovalo vzdělávání absolventů lékařských fakult v oboru pediatrie. Návrh tento čtvrtek předloží zastupitelům.

Situace v metropoli začíná být podle Johnové kritická a bude se dále zhoršovat. Dodala, že i městské části registrují, že je dětských lékařů nedostatek a snaží se je motivovat poskytnutím bytu či vybavené ordinace, ale nepomáhá to. Podle dětské lékařky Hany Cabrnochové je problém, že v důsledku nastavení systému dotací nejsou ordinace schopné lákat absolventy. „Nemocnice jim dávají dvakrát tolik peněz, než jsme schopni z dotace dát my,“ řekla.

To má řešit návrh, který plánuje Johnová předložit ve čtvrtek městským zastupitelům. Město by v případě jeho schválení dofinancovávalo vzdělávání nových pediatrů v ordinacích nebo i v nemocnicích s tím, že by se zavázali po atestaci pracovat v primární péči. Radní uvedla, že zahájení výchovy potřebného množství pediatrů v letošním roce by podle odhadů vyšlo na 15 až 24 milionů korun, které by byly rozloženy do období 4,5 roku do jejich atestace.

Cabrnochová doplnila, že v Praze je potřeba každý rok v průměru deset nových dětských praktiků, aby nahradili ty odcházející do penze. V celé republice je to 60 až 70. Lékaři by podle ní mohli v optimistické variantě začít pracovat už po dvou letech po absolvování fakulty.

Johnová dále řekla, že Praha by dotacemi záplatovala systémový problém s nedostatkem lékařů, na který by se měl zaměřit stát. „Je potřeba, aby razantní kroky učinilo ministerstvo zdravotnictví,“ uvedla. Dodala nicméně, že je nutné problém řešit okamžitě.

Na nedostatek a stárnutí praktických lékařů upozornila i analýza Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) o pražském zdravotnictví, prezentovaná v roce 2018. Ta kromě toho uvedla, že velkým problémem zdravotnického systému v české metropoli je i nedostatek nemocničních sester. Naopak je tu velká nabídka specializované péče, za kterou se do Prahy vydává mnoho pacientů z jiných regionů. Podíl mimopražských pacientů činí až 45 procent.

-čtk-