Porodnice U Apolináře. Foto: Michal Kmínek, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Porodní asistentky budou moci s kurzem od VFN podávat léky nebo obsluhovat anestezii

Porodní asistentky, které absolvují vzdělávací kurz, budou moci u nekomplikovaných porodů samostatně podávat léky, anestezii nebo ošetřit lokální anestezií porodní poranění. V tiskové zprávě o tom dnes informovala Všeobecná fakultní nemocnice (VFN), na jejíž Gynekologicko-porodnické klinice U Apolináře se porodní asistentky vzdělávají. Tento nový program VFN nabízí jako první v České republice.

„Míra samostatnosti při vedení spontánního porodu u nízkorizikových rodiček, její pravomoci a šíře získaných vědomostí jsou v tuto chvíli nejvyšší možné,“ uvedla náměstkyně pro nelékařská zdravotnická povolání VFN Dita Svobodová. Podle ní je nemocnice první v republice, která takový vzdělávací program s akreditací ministerstva zdravotnictví má.

„Jde o přípravu porodních asistentek pro vedení spontánního porodu u nízkorizikových rodiček, což je v souladu s naší společnou vizí s vedením VFN vytvořit Centrum porodní asistence, kde porodní asistentky budou moci své znalosti plně uplatnit v nových porodních pokojích,“ sdělil přednosta kliniky Alois Martan. V Centru porodní asistence se počítá s vedením nekomplikovaných porodů právě samostatně porodními asistentkami, lékaři by byli k dispozici v případě komplikací.

„V případě nízkorizikové rodičky se nemusí lékař či lékařka skutečně porodu vůbec účastnit. Na druhé straně, pokud se u porodu vyskytne nepravidelnost, mají porodní asistentky v porodnickém zařízení jistotu, že se na pomoc doktor dostaví neprodleně. Podle vyhlášky ministerstva zdravotnictví do pěti minut,“ řekl garant programu, vedoucí lékař Perinatologického centra kliniky Antonín Pařízek.

Česká legislativa obecně neumožňuje zdravotním sestrám a dalším nelékařským povoláním předepisovat léky samostatně. Lékař porodník u porodu s nízkým rizikem tak často jen indikuje léky. „Pouze a jen v kompetenci porodníků je podání léku pro prevenci nadměrného porodního krvácení, podání antibiotik při pozitivní detekci streptokoků u rodičky, aplikace epidurální analgezie či jiné farmakologické metody pro tlumení porodních bolestí,“ popsal.

Po absolvování programu získává porodní asistentka odbornou způsobilost pro všechny tyto zdravotnické činnosti při porodu s nízkým rizikem na porodním sále. „A tak může být zcela samostatná. To je klíčová změna,“ dodal Pařízek.

Půlroční kurz absolvovalo prvních sedm porodních asistentek. Kromě teorie měly i praktická cvičení a nácvik na simulátorech. Další se mohou přihlásit na podzim tohoto roku.

-čtk-