Ministři na jednání Sněmovny. Foto: Vláda ČR

Poslanci ANO chtějí kromě prodeje nikotinových sáčků omezit také reklamu na ně

Poslanci opozičního hnutí ANO chtějí kromě prodeje nikotinových sáčků omezit také reklamu a propagaci takových produktů zaměřenou především na osoby do 18 let. Na dnešní tiskové konferenci to oznámil poslanec Marek Novák, který je také jedním z předkladatelů novely zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek. Předloha reguluje užívání těchto sáčků, jako je tomu u elektronických cigaret.

Propagaci sáčků chtějí poslanci ANO omezit skrze novelu zákona o regulaci reklamy a změnou a doplnění zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání. „Jde o zákaz reklamy na nikotinové sáčky a propagace produktů především zaměřené na osoby mladší 18 let,“ uvedl Novák. Má se to podle něj týkat i sociálních sítí.

Na prodej nikotinových sáčků se v současnosti nevztahují na rozdíl od prodeje například tabákových výrobků a elektronických cigaret žádná pravidla. Opoziční poslanci už dříve předložili návrh na omezení prodeje tak, aby si je nemohly volně kupovat děti. Ministerstvo zdravotnictví ČTK sdělilo, že připravuje vlastní regulaci. Ve vyhlášce, která je prováděcím předpisem zákonu o potravinách, chce úřad stanovit požadavky na označování a vzhled sáčku nebo jeho zakázané prvky.

Předkladatelé novely zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek v důvodové zprávě poukazují na to, že na nikotinový sáček je možné pohlížet jako na nebezpečnou chemickou směs, jelikož nikotin je závazně klasifikovaný jako nebezpečná látka. Nikotin patří k nejrozšířenějším návykovým látkám.

Předlohy by zakázaly prodej nikotinových sáčků lidem mladším 18 let, jako je tomu například u tabákových výrobků a elektronických cigaret. Omezení by platilo také pro automaty a pro e-shopy, jejich provozovatelé by museli předem hlásit systém ověřování věku ministerstvu zdravotnictví.

Širší z novel by navíc zakázala lidem používat nikotinové sáčky například ve volně přístupných vnitřních veřejných prostorech, na nástupištích a v prostředcích veřejné dopravy, ve zdravotnických zařízeních a ve školách, na dětských hřištích a v kinech, divadlech ve výstavních a koncertních síních a ve sportovních halách. Obce by dostaly pravomoc zakázat vyhláškou používání těchto sáčků mimo jiné v okolí škol.

-čtk-