Pro dostupnost stomatologické péče vznikne na ministerstvu zdravotnictví pracovní skupina. Zabývat se bude situací v Moravskoslezském kraji, kde podle obcí zubaři chybí. Foto: PxHere

Pro dostupnost stomatologické péče vznikne na ministerstvu pracovní skupina

Pro dostupnost stomatologické péče vznikne na ministerstvu zdravotnictví pracovní skupina. Zabývat se bude situací v Moravskoslezském kraji, kde podle obcí zubaři chybí. ČTK o tom informoval mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Prezident České stomatologické komory (ČSK) Roman Šmucler po schůzce navrhovaná řešení kritizoval.

„Touto záležitostí se bude zabývat pracovní skupina pro dostupnost stomatologické péče. Měla by mít 12 členů tvořených zástupci ministerstva, pojišťoven, samospráv a dalších dotčených subjektů. Její první jednání by mělo být ještě v červenci,“ napsal Jakob. Jedním z diskutovaných návrhů je podle něj například smluvní bonus pro absolventy stomatologických fakult.

Kritický byl na twitteru k navrhovaným řešením prezident komory Šmucler. „Neřešit, že si lidé nečistí zuby, a neinvestovat do dětí. Pojízdné ordinace, preventivní prohlídky prováděné nelékaři, amalgám a kleště. To je plán ČR pro krizi,“ uvedl.

V polovině května zveřejnili zástupci regionu výzvu k zajištění zdravotní péče, podle nich chybí zubní lékaři až pro 100.000 lidí, a někteří proto nebyli na zubní prohlídce i více než deset let. Nejhorší situace je na Bruntálsku a Karvinsku.

Žádají proto i otevření oboru stomatologie na ostravské lékařské fakultě. O akreditaci v současné době rozhoduje ministerstvo zdravotnictví. Chtějí také řešit aprobační zkoušky zahraničních lékařů a možnost skládání zkoušek i na Moravě, nejen v Praze.

Zároveň poukázali i na rozdílnost cen za úkony u jednotlivých zubních lékařů a požadují jasné stanovení nejvyšší sazby. Iniciátoři proto ministra Vlastimila Válka (TOP 09) žádali o osobní schůzku či návštěvu regionu, kde s ním o nedostatku zubařů chtěli hovořit. Na ministerstvu se sešli spolu se zástupci komory a zdravotních pojišťoven v pondělí.

-čtk-