Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech na Táborsku získala akreditaci pro vzdělávání lékařů v oblasti klinické psychologie. Foto: Wikipedie/VitVit

Dětská psychiatrická nemocnice Opařany může vzdělávat klinické psychology

Dětská psychiatrická nemocnice (DPN) v Opařanech na Táborsku získala akreditaci pro vzdělávání lékařů v oblasti klinické psychologie. V následujících šesti letech tak může poskytovat teoretickou i praktickou přípravu pro mladé psychology. ČTK to řekla mluvčí DPN Jana Sosna Voňavková.

„Jedním z cílů naší společné práce v DPN Opařany je léčit nejen pacienty, ale také systém péče celorepublikově. Tím, že budeme moci vzdělávat psychology ve zdravotnictví, posílíme kapacitu služeb o další specialisty, kterých je v České republice v současné chvíli vážný nedostatek,“ uvedl ředitel Dětské psychiatrické nemocnice v Opařanech Michal Goetz a ocenil, že ministerstvo zdravotnictví nemocnici na základě dodaných podkladů udělilo potřebnou akreditaci.

DPN v Opařanech patří mezi tři pracoviště tohoto druhu v zemi. Navíc jako jediná nemocnice v republice má specializované oddělení pro pacienty s těžkými neuro-vývojovými poruchami a disruptivními projevy.

Opařanská nemocnice má 60 lůžek, což je 13 procent z celkového počtu pedopsychiatrických lůžek v České republice. Přibližně 50 procent hospitalizovaných pacientů ve věku od tří do 18 let je z Jihočeského kraje. Za rok zařízení léčí na lůžkách a v ambulancích kolem tisícovky dětí z celé republiky. DPN se loni stala vítězem projektu Kvalitní a bezpečná nemocnice 2021. Cenu uděluje Česká společnost pro akreditaci ve zdravotnictví.

Nemocniční areál je v barokním komplexu bývalého opařanského zámku, který byl původně od počátku 18. století jezuitský klášter. Po několika majetkových změnách začal provoz psychiatrické léčebny pro dospělé v září 1887. Psychiatrickou péči o dospělé v roce 1924 nahradila dětská.

-čtk-