Švýcarská farmaceutická skupina Novartis hledá úspory a bude propouštět. O práci přijde kolem osmi tisíc jejích zaměstnanců po celém světě. Foto: Maxpixel

Novartis škrtne až 10 procent pracovních míst. Fujifilm hledá lidi pro svou biotechnologickou dceru

Švýcarská farmaceutická skupina Novartis hledá úspory a bude propouštět. O práci přijde kolem osmi tisíc jejích zaměstnanců po celém světě. Novartis si od toho slibuje, že ušetří kolem jedné miliardy dolarů. S odkazem na informace přímo ze skupiny to uvedl švýcarský deník Tages Anzeiger. Naproti tomu japonská skupina Fujifilm plánuje expanzi v biotechnologiích, a naopak zaměstnance shání.

Jedna z největších farmaceutických společností světa, švýcarský Novartis, představila plán úspor. V příštích třech letech hodlá propustit přes desetinu svých současných zaměstnanců ve Švýcarsku. Z dosavadních 11 600 lidí propustí kolem 1400. Propouštění se ale nebude týkat pouze Švýcarska, Novartis hodlá rušit pracovní místa po celém světě.

Propouštění se má dotknout více než osmi tisíc lidí, Novartis se tak rozloučí celosvětově s necelými osmi procenty svých lidí. Nejvíce plán úspor dolehne na centrálu společnosti ve švýcarské Basileji. S odkazem na informace přímo ze skupiny Novartis to uvedl švýcarský deník Tages Anzeiger. Firma si od rušení pracovních míst slibuje úsporu kolem jedné miliardy dolarů (necelých 24 miliard korun).

Novartis se rozhodl snížit počty svých zaměstnanců v době, kdy začal pracovat na sloučení svých divizí, zabývajících se onkologickými léčivy. Nově má vzniknout jedna odnož, která se bude soustředit na výzkum a vývoj inovativních léků. „Tento krok nám umožní snížit duplicitu obchodních struktur v každé zemi,“ uvedl k plánu úspor mluvčí společnost Novartis.

Musíme přesvědčit investory o naší efektivitě

Změny učiní společnost Novartis „štíhlejší a jednodušší“ skrze odstranění některých postupů, které skupinu činily těžkopádnou. Novartis sloučí své technické operace a jednotky zákaznických a technologických řešení do jediné „provozní jednotky“. Firma už má jasno v tom, kteří pracovníci nové jednotky povedou.

O personálním zeštíhlení své podřízené informoval výkonný ředitel Novartisu Vas Narasimhan prostřednictvím e-mailové komunikace. „Vážené kolegyně, vážení kolegové. Nová struktura bude štíhlejší, a v důsledku toho bohužel povede ke snižování počtu pracovních míst v celé společnosti,“ uvedl sdělení Narasimhan s tím, že některá servisní centra se přestěhuj do zahraničí, „například do Prahy nebo Hyderabadu“.

Skupina je podle svého výkonného ředitele na křižovatce. Úspory by nebyly nutné z hlediska toho, že by se Novartisu nedostávaly volné peněžní prostředky. Těch má ve skutečnosti mnoho, jelikož nedávno prodal svůj podíl v konkurenční společnosti Roche. Pravým důvodem propouštění je to, že Novartis potřebuje přesvědčit investory na burze, že má stále inovativní potenciál a je schopen fungovat i nadále efektivně.

Novartis však nechce zaměstnance, které bude muset propustit, nechat padnout na dlažbu. Uvnitř skupiny se rozeběhla jednání o sociálním programu pro ty, jež propouštění postihne. Novartis již v minulosti prokázal, že hromadné snižování stavů svých zaměstnanců dokázal zvládnout velkoryse. Vše bude konzultováno s odbory, píše deník Tages Anzeiger.

Fujifilm hledá lidi pro biotechnologickou expanzi

Zcela opačné starosti má japonská společnost Fujifilm, která plánuje expanzi v biotechnologickém sektoru. Společnost nedávno do svého portfolia koupila biotechnologickou firmu Shenandoah Biotechnology, nyní informovala o přípravě investice v objemu kolem 1,6 miliardy dolarů (asi 38 miliard korun) do Fujifilm Diosynth Biotechnologics.

Z investice budou profitovat provozovny v dánském městě Hillerød a americkém Texasu. V důsledku investice vznikne kolem 450 nových pracovních míst, uvedl odborný portál Fiercepharma.com s odkazem na sdělení japonské skupiny.

V Dánsku společnost Fujifilm rozšíří kapacitu pro výrobu 20tisícilitrových bioreaktorů s cílem vytvořit největší komerčně-výzkumnou společnost v tomto oboru v Evropě. Jakmile bude provozovna připravena, bude schopna vyrábět léčivé přípravky i samotné finální léky založené na biotechnologickém principu.

Texaská větev plánované expanze rozšíří kapacitní možnosti pro produkci buněčných kultur a umožní jejich nepřetržité zpracování. „Expanze pomůže společnosti Fujifilm uspokojit rychle rostoucí poptávku po velkoobjemové výrobě biofarmaceutických léků,“ uvedl v prohlášení prezident a výkonný ředitel společnosti Fujifilm Teiichi Goto.

Petr Musil