Předloha čelila v dolní komoře mnohahodinovým obstrukcím opozice už v minulých kolech projednávání. Foto: Pixabay

Schvalování sporného snížení zdravotních plateb státu bude pokračovat za týden

Ve schvalování sporného snížení státních plateb do zdravotnictví za důchodce, děti nebo nezaměstnané bude Sněmovna pokračovat až za týden. Dnešní schůzi přerušila na základě dohody poslaneckých klubů do příští středy 9:00 hodin.

Schvalování snížení zdravotních plateb státu zablokovaly minulý pátek opoziční hnutí ANO a SPD přestávkami pro své kluby. Jejich zástupci se obávají možného snížení kvality a dostupnosti zdravotní péče, když má systém veřejného zdravotního pojištění přijít o 14 miliard korun. Vládní představitelé takové dopady odmítají. Dnes se Sněmovna ke schvalování předlohy nedostala i kvůli změnám v pořadí projednávaných bodů schůze.

Novela s úpravami předpokládá snížení státních úhrad do veřejného zdravotního pojištění tak, aby stát odvedl za celý letošek za každého svého pojištěnce v průměru stejný objem peněz jako loni. Má také zavést automatickou valorizaci těchto plateb od roku 2024. Předloha čelila v dolní komoře mnohahodinovým obstrukcím opozice už v minulých kolech projednávání.

-čtk-