Slovenský ministr financí Igor Matovič tvrdí, že dát slovenským zdravotníkům jednorázovou odměnu ve výši 500 eur je fér. Foto: Pixabay

Slovenští zdravotníci obdrží odměnu 500 eur, tvrdí ministr financí Igor Matovič


Slovenští zdravotníci by měli v září obdržet jednorázovou odměnu 500 eur (zhruba 12.500 korun). Tvrdí to slovenský ministr financí Igor Matovič, který o tom informoval na sociální síti Facebook. Podle něj se na zdravotníky má vztahovat stejná nabídka jako na zaměstnance ve státní službě a ve veřejném zájmu.

Slovenský ministr financí Igor Matovič na sociální síti doslova napsal: „K tomu, abychom byli fér, platí (pro zdravotníky) tatáž nabídka (na jednorázových mimořádných 500 eur v září) jako vůči zmíněným zaměstnancům.“ Tím myslel zaměstnance ve státní službě a ve veřejném zájmu. Jde o zhruba 300 tisíc lidí od kuchařek ve školkách, učitelů, až po úředníky v samosprávě či na ministerstvech. „Pro všechny platí 500 eur v září, tedy paušální výpomoc navíc mimo řádně uzavřené kolektivní smlouvy,“ konstatoval Igor Matovič.

Valorizace pravidelně zvyšuje platy

U zdravotníků je to podle něj vždy trochu jinak. „Na rozdíl od zmíněných 300 tisíc zaměstnanců je zdravotníkům plat automaticky každý rok valorizován přesně o procento nárůstu průměrných platů v celém hospodářství před dvěma lety. Příklad – zdravotníkům letos rostl automaticky plat o 3,8 procenta, neboť v roce 2020 na Slovensku narostly platy o 3,8 procenta,“ vysvětluje ministr financí.

Tvrdí, že zdravotníci už dnes mají jistou zákonnou valorizaci svých platů o 6,9 procenta od 1. ledna 2023, protože platy ve slovenském hospodářství v roce 2021 narostly o 6,9 procenta. „Takže s 500 eury jsou na tom zdravotníci stejně jako ostatní. S výší valorizace od 1. ledna 2023 jsou přibližně na stejné úrovni jako všichni (kromě učitelů, kteří budou mít trochu více). A protože jsme i ostatním zaměstnancům vyšli vstříc předsunutou valorizací již od 1. září 2023, či vyšší valorizací u učitelů, i zdravotníkům chceme vyjít vstříc,“ přibližuje Matovič své plány na zvýšení platů.

Dodává, že odboráři z Lékařského odborového sdružení i od sestřiček mají své představy, a i on má své představy a zejména možnosti rozpočtu. „Strávili jsme za poslední dva měsíce celkem asi deset hodin intenzivních, férových a konstruktivních jednání a blížíme se do finále. Vzájemně jsme si rozdali úkoly, kdo má jaká data ještě sehnat, a dohodli jsme si pokračování na 9. srpna,“ uzavírá ministr.

Problémy ve zdravotnictví jednorázová odměna nevyřeší

Poslanec slovenské Národní rady Richard Raši je přesvědčen, že odměna 500 eur problémy ve zdravotnictví nevyřeší. „Zdravotníkům nejde o Matovičovu 500-eurovou odměnu. Jde jim o to, aby mohli své povolání provádět na Slovensku a na Slovensku i důstojně žít. Představte si, že jste sestra, která v Bratislavě vydělá se službami a přesčasy 1.700 eur hrubého. A v Karlových Varech vám nabídnou dvojnásobek, nájemné bydlení k tomu a ještě i náborový příspěvek. Co si vyberete?“ ptá se Richard Raši podle agentury SITA.

Zatímco v okolních zemích podle Richarda Rašiho rostly zdravotníkům platy během pandemie o desítky procent, na Slovensku jen o procenta, i to nikoli díky Matovičovi a jeho vládě, ale díky platovému automatu, který zdravotníkům nastavily předchozí vlády. „Heger (Eduard Heger je předsedou slovenské vlády – pozn.red.) s Matovičem se rozhodli, že naše zdravotnictví jdou definitivně pohřbít. Jak jinak lze rozumět tomu, že i když nám oproti průměru OECD chybí tisíce sester a lékařů či jiných zdravotnických profesí, oni kroky k udržení zdravotníků opět odkládají. A co je nejhorší, za jejich vlád zdravotníci odcházejí v historicky nejvyšších počtech,“ dodává Richard Raši.

Jozef Brezovský