Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) zahajuje dnešní zasedání pléna. Foto: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Změna pravidel pro elektronický zápis očkování se odkládá. Poslanci odsunuli třetí čtení novely zákona o léčivech, čeká se na stanovisko ÚOOÚ

Poslanci dnes stáhli z programu jednání Sněmovny návrh novely zákona o léčivech, jejíž cestu Dolní komorou zkomplikovala sada pozměňovacích návrhů načtených koaličními poslanci Tomem Philippem (KDU-ČSL) a Martinou Lisovou (TOP 09). Jeden z nich mění pravidla pro elektronický zápis o provedeném očkování. Je třeba ještě vyjasnit stanovisko Úřadu pro ochranu osobních údajů, uvedl na dotaz Zdravotnického deníku předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob, který o stažení předlohy z programu požádal.

O vyřazení návrhu novely zákona o léčivech z programu dnešního zasedání Dolní komory, kde ho čekalo třetí čtení, požádal předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob hned po zahájení pléna. „Po dohodě pana ministra zemědělství Nekuly a pana ministra zdravotnictví Válka si dovolím navrhnout vyřazení současného bodu 9, což je sněmovní tisk 73 – návrh novely zákona o léčivech. Je tam celá řada pozměňovacích návrhů, a je potřeba ještě nějaký čas na to je prodiskutovat. Proto se oba dva ministři shodli, že v tuto chvíli tento tisk z programu stáhneme,“ sdělil Jakob svým kolegům.

Je potřeba si vyjasnit stanovisko ÚOOÚ

Cestu tohoto původně spíše bezproblémového sněmovního tisku, který má uvést české předpisy do souladu s novými pravidly EU pro nakládání s veterinárními léky a medikovanými krmivy, zkomplikovaly v červnovém druhém čtení tři pozměňovací návrhy  koaličních poslanců zdravotnického výboru načtené Tomem Philippem (KDU-ČSL) a Martinou Lisovou (TOP 09). Největší kritiku si přitom vysloužil návrh, který ruší povinnost lékařů zapisovat provedené očkování do informačního systému eRecept tak, jak jim dnes ukládá zákon o léčivech. Namísto toho by je měli zaznamenávat do centrálního vakcinačního registru, jednoho z modulů Informačního systému infekčních onemocnění (ISIN), který lékaři začali naplňovat s počátkem očkování proti covidu-19 na základě mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví (podrobně jsme se návrhu věnovali zde).

„Je potřeba si vyjasnit stanovisko Úřadu pro ochranu osobních údajů k některým pozměňovacím návrhům. Na to bohužel nebyl časový prostor. Proto se ministři zemědělství a zdravotnictví dohodli, že v tuto chvíli návrh zákona z projednání stáhneme,“ upřesnil ještě Zdravotnickému deníku Jan Jakob.

Úřad pro ochranu osobních údajů je přitom skloňován právě v souvislosti se zmíněnou změnou pravidel pro elektronický zápis o provedeném očkování. Poslanecký návrh totiž zároveň zásadně rozšiřuje přístupová práva Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), provozovatele systému ISIN, ke všem údajům uvedeným v systému eRecept spravovaným Státním ústavem pro kontrolu léčiv. Žádné posouzení dopadu takové zásadní změny na ochranu citlivých dat uchovávaných v systému eRecept však překladatelé nedoložili. Podle dřívějšího vyjádření Úřadu pro Zdravotnický deník tím porušili základní pravidla daná nařízením na ochranu osobních údajů GDPR, a proto s takovým návrhem Úřad již z principu nemůže souhlasit.

Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 si nyní tedy poslanci i příslušní rezortní ministři počkají na to, jak se k návrhu Úřad vyjádří oficiálně. „Třetí čtení (návrhu novely) proběhne na zářijové schůzi,“ upřesnil ještě Jakob na závěr.

Helena Sedláčková