Pomoc z programu Medevac směřuje především do zdrojových zemí migrace do Evropské unie. Foto: Pixabay

Díky humanitárnímu programu Medevac bylo operováno 4130 pacientů v 25 zemích

Díky zdravotně humanitárnímu programu Medevac se od 90. let, kdy začal fungovat, podařilo ČR zorganizovat operace 4130 pacientů ve 25 zemích. Na pomoc z Česka vyrazilo 106 lékařských týmů, zapojilo se devět českých nemocnic. V programu Pomoc na místě poskytlo ministerstvo vnitra, které oba programy spravuje, podporu zhruba 350.000 osobám, často ženám a dětem. Novou střechu nad hlavou zajistilo v jejich regionech 61.000 uprchlíkům. Statistiku zveřejnilo ministerstvo.

Na program Medevac letos vyčlenila vláda 50 milionů korun, dalších 130 milionů korun využije v programu Pomoc na místě, který se zaměřuje na asistenci uprchlíkům a zemím pod silnými migračními tlaky. Humanitární pomoc z obou programů Česko poskytlo také Ukrajině. Celkem tam putovalo osm zásilek vybavení zdravotnickým zařízením. Do Česka záchranáři přivezli k léčení popálenou holčičku, slepého chlapce a těžce raněného hasiče. Program Pomoc na místě poskytl mimořádnou podporu ve formě pěti peněžních darů Ukrajině a sousednímu Moldavsku.

Program Medevac je vládní, zdravotně humanitární program České republiky, který se zaměřuje na poskytování lékařské péče zranitelným skupinám obyvatelstva v regionech zasažených migrací, zatížených velkým množství uprchlíků nebo v místech, kde není dostupná specializovaná odborná péče. Léčba je poskytována zdarma a výhradně civilistům, kteří se nacházejí ve vážném zdravotním stavu nebo jimž jejich zdravotní stav neumožňuje vést důstojný život.

Od roku 2013 se program soustředí na vysílání lékařských týmů do zahraničí, poslední tři roky lékaři své kolegy v zahraničí i školí. Transporty pacientů tak zůstávaní jako krizové řešení u případů, kdy nelze zajistit adekvátní péči v místě původu.

-čtk-