Ilustrační foto: Rawpixel

Na Slovensko dorazila první dodávka léku proti covid-19 od firmy Pfizer

Na Slovensko dorazilo prvních několik tisíc balení léku paxlovid, který se používá k léčbě nemoci covid-19 u pacientů s rizikem těžkého průběhu. Podle agentury TASR o tom informovalo slovenské ministerstvo zahraničí. O dodávkách paxlovidu jedná s výrobcem, firmou Pfizer, od konce loňského roku také Česká republika.

Na Slovensko zatím dorazilo prvních 4.200 balení, dohromady pak ministerstvo zdravotnictví objednalo balení 25.000, uvedl resort s tím, že v současnosti jde o jeden z nejúčinnějších prostředků pro léčbu tohoto onemocnění. Předepsat lék mohou obvodní a specializovaní lékaři poté, co covid-19 u pacienta potvrdí PCR test.

„Lék je určen pacientům s onemocněním covid-19, kteří mají zvýšené riziko těžkého průběhu,“ upřesnilo ministerstvo. Do rizikových skupin spadají lidé nad 60 let, pacienti s chronickým kardiovaskulárním onemocněním v pokročilém stadiu nebo například s cukrovkou.

V Česku zatím paxlovid dostupný není, i když o jeho dodávkách se jedná. V červnu ministr zdravotnictví Vlastimil Válek uvedl, že není možné platit za lék, který se nespotřebuje, a doplnil, že v zemi jsou k dispozici jiná účinná antivirotika. Ředitel Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR Jan Konvalinka ale v červenci ČTK řekl, že lék by podle jeho názoru měl být v Česku k dispozici.

-čtk-