Asociace nemocnic Slovenska poukazuje na nekompetentní prohlášení Úřadu pro dohled nad zdravotní péčí, ve kterém konstatuje, že Slovensko je „dlouhodobě jedinou zemí EU, která při úhradě ústavní zdravotní péče nepoužívá DRG systém a nereguluje ceny“. Foto: Rawpixel

Podle Asociace nemocnic Slovenska ukázal ÚDZS svou nekompetentnost tvrzením o DRG systému

Asociace nemocnic Slovenska (ANS) tvrdí, že Úřad pro dohled nad zdravotní péčí (ÚDZS) de facto konstatuje, že je nekompetentní. Důvodem je prohlášení úřadu, že Slovensko je „dlouhodobě jedinou zemí EU, která při úhradě ústavní zdravotní péče nepoužívá DRG systém a nereguluje ceny“. „Je to jen další potvrzení toho, že úřad nezná úkoly, které měl plnit, a že jeho vedení nemá ani základní kompetenci být ve své pozici,“ konstatuje ANS.

Pokud úřad konstatuje, že Slovensko nepoužívá DRG systém a nereguluje ceny, tak je podle ANS třeba dopovědět, že za zavedení DRG byl až donedávna zodpovědný ÚDZS. „Zároveň zřejmě tatáž instituce netuší, že již několik let působí Řídící výbor pro DRG (do předminulého roku řízený právě ÚDZS), který stanovuje základní sazby DRG, jejich konvergenci, case mix indexy a jiné. Netvrdíme, že současný systém je ideální, proto dlouhodobě požadujeme, aby se upravil podle vzoru Německa a ne podle slovenských deviací,“ připomíná ANS.

Slovensko převzalo německý model

To vše však mohl podle asociace právě Úřad pro dohled nad zdravotní péčí napravit. Zároveň platí, že vykazování výkonů zdravotním pojišťovnám je na základě DRG, základních sazeb a podobně, i když jsou platby zastropovány paušálními platbami. „Podobně jako v Německu, odkud jsme systém převzali a kam se chodíme už několik let učit, jak to funguje. Podobný studijní pobyt by se hodil i vedení ÚDZS,“ míní ANS.

ANS ale souhlasí s kritikou ÚDZS na adresu vlády, protože i v Programovém prohlášení vlády se uvádí: „Vláda ČR zajistí optimální nastavení a úplnou funkčnost DRG úhradového mechanismu s přičitatelnými položkami“. Měla by však, alespoň podle ANS, být výrazně adresnější, hlavně když vedení ÚDZS bylo dosazeno právě současnou vládou.

Pokud ÚDZS kritizuje systém paušálních plateb, tak je třeba uvést, že proti tomuto systému byly právě nemocnice ANS. „Naopak, Ministerstvo zdravotnictví ČR a ÚDZS nás přesvědčily o jeho zavedení. Z pohledu covid krize však tento systém zachránil slovenské zdravotnictví. Umí si někdo představit, jak by dopadly nemocnice, kdyby měly být placeny za poslední dva roky jen na základě výkonů, a přitom samotný stát vydal nařízení, že kvůli covidovým pacientům nesmíme přijímat jiné pacienty, a tedy nemůžeme dělat jiné výkony?“ ptá se ANS.

Navzdory žádostem ANS setkání nebylo

V racionální snaze pomoci těžce nemocným pacientům s COVID-19 by většina nemocnic nepřežila, nedokázala by uhradit své bazální fungování a díky geniálnímu nápadu ÚDZS bychom zde podle ANS neměli téměř žádnou nemocniční péči.

„Srovnávání nákladů zdravotnických zařízení jako spravedlivé kritérium jejich fungování je už opravdu absolutní neznalost. V praxi by to znamenalo, že nemocnice s předraženými nákupy, přezaměstnaností, plýtváním a korupčními kauzami by měly být vnímány jako ty úspěšnější či lépe fungující. Pokud odměnou za špatné hospodaření má být navýšení zdrojů na jejich další neadresné utrácení, v tom případě budeme světovým unikátem a zdravotnická mafie bude otevírat znovu šampaňské,“ poznamenává ANS.

Dodává, že navzdory opakovaným žádostem o setkání s předsedkyní ÚDZS nedostala od jejího nástupu do funkce v dubnu 2021 ani jeden termín.

Jozef Brezovský