Foto: Senát ČR

Dva z osmi členů senátního výboru pro zdravotnictví bojují o další mandát. Žaloudík se již nevrátí

Letos v říjnu končí mandát třem z osmi členů výboru pro zdravotnictví Senátu ČR. Alena Dernerová (zvolená za SD-SN) a Lumír Kantor (zvolený za KDU-ČSL) by se rádi do Horní komory vrátili a o tomto volebním víkendu se jim ve svým obvodech podařilo postoupit do druhého kola. Jan Žaloudík (nestraník za ČSSD), třetí z trojice končících zákonodárců, se rozhodl již znovu nekandidovat a Senát opouští.

Letošní kolo senátních voleb znamená konec mandátu pro tři členy již tak celkem nepočetného senátního výboru pro zdravotnictví.

Jan Žaloudík

Profesor Jan Žaloudík, zvolený před šesti lety jako nestraník za ČSSD v obvodě Brno-město, bývalý ředitel Masarykova onkologického ústavu v Brně a děkan Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, se rozhodl po dvou volebních obdobích strávených v Horní komoře Parlamentu ČR již znovu nekandidovat, a Senát tak opouští.

Alena Dernerová

Dětská lékařka a neuroložka Alena Dernerová obhajuje mandát senátorky jako nestranička za hnutí Spojení demokraté – Sdružení nezávislých (SD-SN) v Mostě, kde v minulých volbách uspěla již v prvním kole. Nyní postupuje do druhého kola, v němž se umístila se 31,36 procenty a rozdílem 64 hlasů za vítězem prvního kola, advokátem a mosteckým primátorem Janem Paparegou (ProMOST, 31,59 procent).

Lumír Kantor

Stejný scénář jako před šesti lety se odehraje v Olomouci. Tam se příští víkend v druhém kole senátních voleb utkají dosavadní senátor a primář Novorozeneckého oddělení Fakultní nemocnice Olomouc Lumír Kantor (nestraník za KDU-ČSL) s lékařem Letecké zdravotnické záchranné služby v Olomouci, současným poslancem za ANO a členem sněmovního výboru pro zdravotnictví Milanem Brázdilem. Ten v prvním kole zvítězil (stejně jako v předchozích volbách), a to se ziskem 32,46 procent hlasů, Kantor obdržel 26,06 procent, o zhruba 2 500 hlasů méně.

Druhé kolo senátních voleb se uskuteční v pátek 30. září a v sobotu 1. října 2022.

-sed-

Foto: Senát ČR